a masz od listopada przyznane?Aśka Joa pisze: ↑24 lis 2021, 13:50Na mame, specjalny zasiłek opiekuńczy. Mama ma stopień znaczny na stałe , wcześniej miała umiarkowany, pytałam u nas w urzędzie czy czy mogę się starać o wyższe świadczenie pielęgnacyjne, to dostałam taką odpowiedz, że tak, ale dostanę odmowę, bo niepełnosprawność powstała gdy mama była już dorosła, i jeśli się odwołam do kolegium, to sprawa może potrwać kilka miesięcy, na ten czas zabiorą mi niże świadczenie, i nie wiadomo czy wygram. Że nie warto, bo zabiorą a opiekować i tak się będę musiała.![]()
![]()
Możesz złożyć wniosek o wyższe świadczenie pielęgnacyjne i wówczas organ uruchamia postępowanie i przed wydaniem decyzji ma obowiązek zawiadomić Cię jaka decyzje zamierza wydać, a jeśli miałaby to być decyzja odmawiająca prawa do wnioskowanego świadczenia, to organ winien wskazać wszystkie negatywne przesłanki, dając Tobie możliwość zareagowania i ich wyeliminowania, zanim organ wyda taką niekorzystna dla Ciebie decyzję.Aśka Joa pisze:Tak od listopada, czyli już nie mogę złożyć wniosku na to wyższe, a nawet jeśli zlożę to od razu zabiorą mi zasiłek opiekuńczy
Dziewczyno nie zawracaj sobie głowy z Kancelariami bo zjedzą Twoje świadczenie przez kilka miesięcy (standardowo żądają kwot od 3000 do 7000 złotych)Aśka Joa pisze: ↑24 lis 2021, 19:34. . . rozmawiałam z panem adwokatem z Fundacji Pomagamy Opiekunom i jutro che się spotkać i porozmawiać. Przedstawi dokumenty mecenasowi i jeśli podejmą się sprawy i podpiszemy umowe, to oni będą mi wypłacać zasiłek opiekuńczy, jęsli nasz mops mi zawiesi pózniej jeśli wygrają, ti będą mi odtrącać ten zasiłek opiekuńczy razy ilość miesięcy za które mi płaciła fundacja, a ja będę dostawała różnicę miedzy świadczeniami.