Witam Wszystkich - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 24 lis 2021, 13:13

Witam. Jestem noga w tych sprawach, proszę kogoś o pomoc. Czy jeśli bym złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, to urząd zabierze mi zasiłek opiekuńczy, jeśli odwołam się do organu wyżej do momentu wyjaśnienia sprawy ? :roll:
Aśka Joa
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 24 lis 2021, 13:00
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 24 lis 2021, 13:34

sprawa opisana powierzchownie
pobiera Pani coś ? jeśli tak to jakie świadczenie
rozumiem że wniosek o świadczenie dotyczy tej samej osoby, na którą aktualnie pobiera Pani zakładam specjalny zasiłek opiekuńczy ?
osoba wymagająca opieki to dla Pani ? kto
orzeczenie rozumiem znaczny stopień ale niepełnosprawność w późniejszych latach ...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 24 lis 2021, 13:50

Na mame, specjalny zasiłek opiekuńczy. Mama ma stopień znaczny na stałe , wcześniej miała umiarkowany, pytałam u nas w urzędzie czy czy mogę się starać o wyższe świadczenie pielęgnacyjne, to dostałam taką odpowiedz, że tak, ale dostanę odmowę, bo niepełnosprawność powstała gdy mama była już dorosła, i jeśli się odwołam do kolegium, to sprawa może potrwać kilka miesięcy, na ten czas zabiorą mi niże świadczenie, i nie wiadomo czy wygram. Że nie warto, bo zabiorą a opiekować i tak się będę musiała. :cry: :cry:
Aśka Joa
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 24 lis 2021, 14:26

Aśka Joa pisze:
24 lis 2021, 13:50
Na mame, specjalny zasiłek opiekuńczy. Mama ma stopień znaczny na stałe , wcześniej miała umiarkowany, pytałam u nas w urzędzie czy czy mogę się starać o wyższe świadczenie pielęgnacyjne, to dostałam taką odpowiedz, że tak, ale dostanę odmowę, bo niepełnosprawność powstała gdy mama była już dorosła, i jeśli się odwołam do kolegium, to sprawa może potrwać kilka miesięcy, na ten czas zabiorą mi niże świadczenie, i nie wiadomo czy wygram. Że nie warto, bo zabiorą a opiekować i tak się będę musiała. :cry: :cry:
a masz od listopada przyznane?
Jeśli nie rezygnujesz z tego świadczenia to jest to kolejna przesłanka do odmowy. Bo skoro jesteś uprawniona do SZO nie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne.
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 24 lis 2021, 14:35

Tak od listopada, czyli już nie mogę złożyć wniosku na to wyższe, a nawet jeśli zlożę to od razu zabiorą mi zasiłek opiekuńczy :?:
Aśka Joa
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 24 lis 2021, 16:10

Aśka Joa pisze:Tak od listopada, czyli już nie mogę złożyć wniosku na to wyższe, a nawet jeśli zlożę to od razu zabiorą mi zasiłek opiekuńczy :?:
Możesz złożyć wniosek o wyższe świadczenie pielęgnacyjne i wówczas organ uruchamia postępowanie i przed wydaniem decyzji ma obowiązek zawiadomić Cię jaka decyzje zamierza wydać, a jeśli miałaby to być decyzja odmawiająca prawa do wnioskowanego świadczenia, to organ winien wskazać wszystkie negatywne przesłanki, dając Tobie możliwość zareagowania i ich wyeliminowania, zanim organ wyda taką niekorzystna dla Ciebie decyzję.
Wtedy np. możesz zrezygnować z pobieranego SZO ale pamiętaj, że prawdopodobnie pozostaną inne negatywne przesłanki, których nie wyeliminujesz sama i niestety organ wyda odmowę, a Ty będziesz musiała odwołać się do SKO lub później skarżyć niekorzystną decyzję SKO do sądu (WSA) lub skarżyć kasacyjnie niekorzystny wyrok WSA do sądu drugiej instancji (NSA).
Oczywiście są jeszcze inne warianty rozstrzygnięcia sprawy i wtedy trzeba podejmować inne działania, a czas oczekiwania na ostateczne rozstrzygnięcie Twojego wniosku może potrwać nawet do 3 lat od dnia jego złożenia (tak pomogą Ci w Organie Pomocy Społecznej).
Jeśli organ pomocowy przeprowadzi swoje postępowanie prawidłowo i precyzyjnie napisze uzasadnienie do wydanej decyzji i później trafisz na normalnych ludzi orzekających w Twojej sprawie to sprawa może zakończyć się już na etapie odwołania do SKO po 2-3 miesiącach od dnia złożenia wniosku.
Weź poprawkę, że organ pomocowy zrobi wszystko, abyś miała pod górkę.
Musisz cały czas być czujna i kontrolować wszystko to co dzieje się w Twojej sprawie i jeśli będziesz mogła to powinnaś zawczasu odpowiednio reagować.
Organ nie może bez podstawy uchylić prawo do SZO (mógłby uchylić bez Twojej zgody np. gdyby ustalił, że opieka nie jest sprawowana właściwie lub w przypadku, gdyby np. chciał przyznać Tobie korzystniejsze świadczenie pielęgnacyjne).
Uchylenie SZO może nastąpić za Twoją zgodą (na Twój wniosek)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 24 lis 2021, 19:34

Mam decyzje na zasiłek opiekuńczy od 1 listopada, dzisiaj rozmawiałam z panem adwokatem z Fundacji Pomagamy Opiekunom i jutro che się spotkać i porozmawiać, mówił że rzadko zawieszane jest to niższe świadczenie opiekuńcze, co nie znaczy, że nie zawsze. Przedstawi dokumenty mecenasowi i jeśli podejmą się sprawy i podpiszemy umowe, to oni będą mi wypłacać zasiłek opiekuńczy,jęsli nasz mops mi zawiesi pózniej jeśli wygrają, ti będą mi odtrącać ten zasiłek opiekuńczy razy ilość miesięcy za które mi płaciła fundacja, a ja będę dostawała różnicę miedzy świadczeniami. 17 były na wywiadzie i stwierdziły że właściwie zajmuje się mamą i mama wymaga opieki. Biorąc to wszystko pod uwagę mops przyznał mi specjalny zasiłek opiekuńczy. Ten Pan mówil z Fundacji, że badają rok ubiegły jeśli chodzi o kryterium dochodowe, w tym mamy tyle samo i nie powinny bo sprawuje dalej opiekę, kryterium nie przekraczamy, staranie się o wyższe świadczenie nie powinno mieć wpływu, bo to 2 różne świadczenia.
Aśka Joa
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 24 lis 2021, 20:46

Aśka Joa pisze:
24 lis 2021, 19:34
. . . rozmawiałam z panem adwokatem z Fundacji Pomagamy Opiekunom i jutro che się spotkać i porozmawiać. Przedstawi dokumenty mecenasowi i jeśli podejmą się sprawy i podpiszemy umowe, to oni będą mi wypłacać zasiłek opiekuńczy, jęsli nasz mops mi zawiesi pózniej jeśli wygrają, ti będą mi odtrącać ten zasiłek opiekuńczy razy ilość miesięcy za które mi płaciła fundacja, a ja będę dostawała różnicę miedzy świadczeniami.
Dziewczyno nie zawracaj sobie głowy z Kancelariami bo zjedzą Twoje świadczenie przez kilka miesięcy (standardowo żądają kwot od 3000 do 7000 złotych)
Z którego powiatu ? lub województwa jesteś ?
Co stoi na przeszkodzie, abyś sama złożyła odwołanie do SKO ? Umiesz samodzielnie myśleć, pisać długopisem na kartce lub klikać w klawiaturę, wyciągać wnioski, dbać o własny oraz o interes podopiecznej ?

Czy zanim przyznane zostanie Tobie świadczenie pielęgnacyjne to zdołasz funkcjonować i żyć np. bez otrzymywanej kwoty zasiłku 620zł przez nieokreślony czas (może to być okres od 2 miesięcy nawet do 3 lat) ?
Najpierw samodzielnie złóż wniosek o świadczenie pielęgnacyjne wraz z wymaganymi przez organ pomocowy dokumentami oraz np. z takim Oświadczeniem o rezygnacji ze specjalnego zasiłku opiekuńczego na rzecz korzystniejszego świadczenia pielęgnacyjnego.

Na tej samej stronie co Oświadczenie o rezygnacji z zasiłku, tylko trochę niżej, masz bardzo proste wzory odwołania do SKO.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 25 lis 2021, 11:37

żadnych kancelarii
bo kasę będą chcieli tu stanowczo odradzam
składaj wniosek dadzą odmowę i się odwołuj
sama możesz napisać odwołanie nic skomplikowanego
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 lis 2021, 14:31

"Weź poprawkę, że organ pomocowy zrobi wszystko, abyś miała pod górkę" - nie rozumiem tego
iwonaj@
Referent
Od: 31 mar 2017, 7:56
Zajmuję się: Ś.R. i Ś.W.

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x