Wkopałam się i narobiłam sobie roboty - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 sty 2014, 15:22

rodzina pobierała i pobiera dodatek mieszkaniowy. Córka studentka przynosiła mi zaświadczenie z uczelni o nauce i pobieranych stypendium i oświadczała pod odpowiedzialnością że nigdzie nie pracuje i nie ma żadnych dochodów. Coś mi się nie podobało i wystąpiłam do ZUS czy były za nią odprowadzane składki społeczne. Dostałam odpowiedź że w okresie w którym rodzina pobierała dodatek dziewczyna pracowała i co teraz dalej z tym zrobić? Proszę o pomoc>>>>>>>>>
~Anka

Napisano: 07 sty 2014, 15:32

wzywasz ją i wyjaśniasz sprawę
~ada

Napisano: 07 sty 2014, 15:38

no, niestety trzeba zawiadomieniem wszcząć postępowanie w związku z podaniem nieprawdziwych danych, postanowieniem wyliczyć kwoty nienależnie pobranych pieniędzy, starą uchylić a nową decyzją zobowiązać wnioskodawcę do zwrotu w podwójnej wysokości wraz z odsetkami we wskazanym terminie. Trochę pracy, ale wszystko do zrobienia - i wielka nauczka dla następnych oszukańców. :)) dasz radę
~tekla

Napisano: 07 sty 2014, 15:49

Ja wzywałam ale już zawiadomieniem o wszczęciu postępowania. Miałam kwit o zatajonych dochodach i w związku z wyłudzeniem pieniędzy gminnych, w postanowieniu, zawiadomiłam również prokuraturę rejonową. Wtedy poszło szybko.. wnioskodawca nie przychodzi do dziś, a minęło trochę..
~tekla

Napisano: 07 sty 2014, 16:14

sorki postępowanie wszczynasz z urzędu postanowieniem bo wyszły nowe okoliczności a nie zawiadomieniem ....
a potem to jak tekla nowa decyzja i wezwanie do zapłaty + wniosek do prokuratury z 233 KK
~małe ww

Napisano: 07 sty 2014, 16:26

Dziękuję wszystkim za odpowiedź!!!!!!!!!
~Anka

Napisano: 07 sty 2014, 19:16

ufff ostra jazda
~mała gosia

Napisano: 08 sty 2014, 10:57

Nie wszczynasz postępowanie tylko wznawiasz postępowanie na pdstawie art. 145 par 1 pkt 5 KPA.
~i

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x