wspólnota-przymusowe konto? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 sty 2014, 13:45

mam pytanie, mam wspólnotę mieszkaniową, która nie posiada konta, czy mogę wypłacać dodatek mieszkaniowy zarządcy do jego rąk? czy musi być konto?
~AGATA

Napisano: 07 sty 2014, 14:13

Dość rzadki przypadek, by nie mieli rachunku w banku, takiego rachunku generalnie wymaga ustawa, no ale może przypadek nie podlega rygorom ustawy. Jeśli faktycznie nie ma rachunku, to wypada płacić do rąk zarządcy.
~jh

Napisano: 07 sty 2014, 14:33

Agata jasne że możesz. Ja kilku mniejszym wspólnotom wypłacam w kasie.
~Fantomas

Napisano: 07 sty 2014, 15:58

a jak mam przetłumaczyć kierownikowi że może odbierać zarządca?
~AGATA

Napisano: 07 sty 2014, 16:26

Powinno wystarczyć pokazać bodajże art. 8.1. ustawy.
~jh

Napisano: 07 sty 2014, 19:05

Ale bzdury piszecie jedna z drugą- jak mmozna wypłacać zarzadcy jak go nie ma -. Dopuki nie ma nr rachunku w banku to kto jest zarzdcą , owszem mozna wypłacać dodatek nmieszkaniowy ale tylko i wyóącznie właścicielowi lokalu a nnie Zarządca to osoba fizyczna lub prawna wybrana na zebraniu wspólnoty przez włascicieli lokali mieszkalnyh w budynku wspólnoty.
~mała gosia

Napisano: 08 sty 2014, 1:32

Mam kilka wspólnot które nie chcą płacić 10 zł za prowadzenie rachunku bankowego. Nie mam zamiaru ani prawa ich do tego zmuszać. Prezes przychodzi i odbiera w kasie. Jaki problem? Agata powiedz kierownikowi że prezes wspólnoty ma syna prawnika i ten powiedział że nie ma w prawie zapisu o konieczności posiadania rachunku bankowego. Jeżeli pan kierownik się z tym nie zgadza to niech udowodni to przepisem.
Jak to nie poskutkuje to powiedz że Fantomas tak powiedział:)
~Fantomas

Napisano: 08 sty 2014, 10:54

Widzę nieporozumienie i to z moim udziałem, dlatego warto troszkę wyjaśnić.

1) Oczywiście zarządca sensu stricte nie musi być we wspólnocie, ale wiadomo że >> dodatek mieszkaniowy wypłaca się (...) zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny<< i w związku z tym pojęcie >>zarządcy<< należało rozumieć jako prosty skrót, który wydaje się zrozumiały, zwłaszcza osobom zajmujących się dodatkami. Tak czy owak chodzi o to, że ustawa raczej wyklucza się wnioskodawcę, jeśli jest kto inny do pobierania należności.

2) Jeśli chodzi o rachunek, to w niektórych przypadkach jest OBOWIĄZEK - narzucony ustawą o własności lokali: >> Zarząd lub zarządca (...) jest obowiązany dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy<< (obowiązek nie dotyczy wspólnot liczących do 7 lokali).
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x