właściwość miejscowa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 lip 2014, 17:43

Witam. Czy w przypadku osób bezdomnych właściwość miejscowa ustalana jest tylko na podstawie ostatniego adresu zameldowania na pobyt stały?? Mam wniosek o zasiłek stały osoby uznanej za bezdomną. Osoba była zameldowana na pobyt stały na terenie naszej gminy, ale od kilku lat przebywała na terenie innej gminy.Od kilku miesięcy jest osoba bezdomną i przebywa w Przytulisku. Prawo do świadczeń zdrowotnych przyznała tamta gmina, a wniosek o stały wpłynął do nas. Zastanawiam się nad tym czy faktycznie nie można zastosować art 25 kpc, bo ostatnie lata jego centrum spraw życiowych znajdowało się na terenie tamtej gminy? Jak to ugryźć?
j.f

Napisano: 14 lip 2014, 20:02

Miejsce pobytu lub zamieszkania jest zawsze związane z numerem konkretnego mieszkania lub domu jednorodzinnego w danej miejscowości. Wszelkie ośrodki dla bezdomnych, szpitale, bursy czy altanka na działce nie są miejscem pobytu ani zamieszkania. Ponieważ osoba bezdomna to taki latający meteor po Polsce, to wszelkie wnioski klienta bezdomnego trafiają do ops zgodnie z adresem ostatniego miejsca zameldowania. Inaczej przedstawia się sytuacja bezdomnego jeżeli chodzi o leczenie. Tu liczy się w pierwszej kolejności miejsce zdarzenia a zatem miejsce udzielenia świadczenia medycznego. miejsce zdarzenia. Jeżeli zatem masz wszystkie dokumenty umożliwiające wydanie decyzji przyznającej zasiłek stały to wydaj decyzję. Pozdrawiam
pomocnik

Napisano: 15 lip 2014, 8:19

podobnie jak pomocnik. wy jesteście właściwi do przyznania zasiłku stałego.
w przypadku przyznania prawa do świadczeń zdrowotnych nie ma zastosowania art. 101.2 ups, decyzję wydaje się w miejscu udzielenia świadczenia zdrowotnego.
p..

Napisano: 15 lip 2014, 8:48

Witam. Ja mam podobny przypadek i nie jestem pewna co zrobić. Mój bezdomny ma 68 lat i jest chory. Wymaga szybkiego leczenia, a nie jest ubezpieczony. Zgłosił się przedwczoraj i okazało się, że od kilku miesięcy mieszka w domu swojego kuzyna, ale jest bezdomny od 35 lat. Wędrował po Polsce, ale ostatnie miejsce zameldowania to Warszawa i rok 1979. Tak więc ma miejsce zamieszkania, ale nie był nigdzie zameldowany od 1979r. Spełnia warunki do przyznania zasiłku stałego i objęcia go ubezpieczeniem zdrowotnym, ale nie wiem kto ma wydać decyzję nasz ośrodek, czy w Warszawie. Mam obawy czy w przyszłości nie będzie konieczności umieszczenia go w dps, a tu już w grę wchodzą wysokie opłaty za pobyt, a gmina wiadomo broni się przed kolejnymi obciążeniami skromnego budżetu.Proszę o pomoc w podjęciu odpowiedniej decyzji. Pozdrawiam
Bietta

Napisano: 15 lip 2014, 8:53

jeśli mieszka w lokalu mieszkalnym, to nie spełnia definicji ustawowej osoby bezdomnej. zgodnie z art. 101.1 właściwość określa miejsce zamieszkania. wasz ośrodek więc jest właściwy do wydania decyzji przyznającej pomoc i nie ma możliwości ubiegania się o zwrot wydatków od gminy ostatniego meldunku stałego.
p..

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x