zmiana czy uchylenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 14 lip 2014, 21:38

Moi drodzy?
Klient zgłosił fakt podjęcia pracy i wnosi o wstrzymanie wypłaty zasiłku stałego, ja chciałam uchylić decyzję, szefowa jednak ma inne zdanie, kazała zmienić decyzję co do daty przyznania zasiłku stałego i odmówić przyznania zasiłku stałego/ w jednej decyzji/?, czy to jest właściwe, przecież mój klient nie ubiega się już o stały, sam o to prosi, aby mu go wstrzymać.
Jak to ma w końcu wyglądać?
jemiołka

Napisano: 14 lip 2014, 21:54

myślę, że obie formy są dobre, jednak ja bym zgodziła się z szefową.
ela1

Napisano: 14 lip 2014, 22:11

a dlaczego uchylić, skoro z dane wcześniejszy okres zasiłek stały mu przysługiwał, my zmieniamy decyzje z sentencji dotyczącej daty przyznania, np,. datę "31.08.2019" zastępujemy datą "30.07.2014". nie odmawiamy juz wtedy przyznania świadczenia bo klient o to świadczenie nie prosi
justyna33

Napisano: 15 lip 2014, 10:24

uchylić na prośbę klienta art.155
ewald

Napisano: 15 lip 2014, 13:28

zmienic czasookres na wniosek strony
lusii

Napisano: 15 lip 2014, 13:42

Ja bym uchyliła na prośbę klienta art. 155. Klient na oświadczeniu niech napisze że prosi o uchylenie decyzji na zasiłek stały od dnia ... ponieważ podjął pracę. nie wyraża zgody na przeprowadzenie wywiadu (napiszesz tylko notatkę na uchylenie decyzji) i został zapoznany z art. 155 KPA.
rrrr

Napisano: 15 lip 2014, 20:42

Wg mnie... stanowczo - uchylić decyzję w całości... nie wskazywać daty od której uchylamy... nie wypłacać od miesiąca następującego w którym otrzymał wypłatę, tzn. uchylić dopiero od miesiąca, następującego po miesiącu w którym otrzymał wypłatę....

koncepcja zmiany decyzji w kwestii czasookresu jest wg mnie masakryczna, choć każdy niech robi i zna się na swoim.. prawnicy na prawie a kierownicy na kierowaniu... wtedy będzie równowaga...

z szacunkiem dla Pani Kierownik...
Rajski

Napisano: 15 lip 2014, 21:01

I jeszcze (dla ciekawskich) wspomnę, że to o czym mówiła Pani Kierownik to instytucja wznowienia postępowania z art. 145 kpa, i wydania ponownego merytorycznego rozstrzygnięcia, która to konstrukcja, kategorycznie i równie stanowczo nie znajduje tu zastosowania...
Rajski

Napisano: 16 lip 2014, 11:02

tylko tak jak Rajski
ewald

Napisano: 17 lip 2014, 9:40

a powinno być wszczęcie przed uchyleniem lub zmianą decyzji?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x