WŁASNA DZIAŁALNOŚĆ A DOD. URLOP WYCHOWAWCZY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 wrz 2014, 13:19

czy osoba posiadajaca wlasna działalnosc moze miec dodatek z tytułu opieki nad dzieckie w okresie korzystania z urlopu wychowawczego ???
xoxox

Napisano: 09 wrz 2014, 13:26

o co ci dokladnie chodzi? czy o to,ze tej osobie jakis zaklad pracy udzielil urlopu wychowawczego ale ona ma dodatkowo dzialalnosc? czy o to,ze wydaje sie tobie, ze ona jest na urlopie wychowawczym z tej swojej dzialalnosci?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 13:29

dziewczyna ma własną działalność i chce przejsc na urlop wychowawczy z przepisów wiem ze na taki urlop moze iśc wówczas z budzetu opłacane sa za nia składki składa sie wówczas stosowne dokumnety w ZUS itp..
ale ona chce tez dodatek u nas
i nie wiem czy mam jej przyznac czy nie ?
kto jej udzieli urlopu ? sama sobie ?
xoxox

Napisano: 09 wrz 2014, 13:29

dopowiem ze nie posiada nigdzie zadnego zatrudnienia poza własna działalnoscią
xoxox

Napisano: 09 wrz 2014, 13:34

z przepisow nie wynika,ze osoba prowadzaca dzialalnosc moze udzielic sobie urlopu wychowawczego:) kodeks pracy okresla,ze tego urlopu moze udzielic jedynie pracodawca pracownikowi;-) przepisy mowia o tym,ze osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza moze ja zawiesic w zwiazku z opieka nad dzieckiem do lat pieciu i z tego tytulu budzet panstwa bedzie za nia oplacal skladki spoleczne - ale to wcale nie znaczy,ze taka osoba jest na urlopie wychowawczym...poza tym dodatek przysluguje jesli taka osoba pozostawala w stosunku pracy przez co najmniej 6 m-cy bezposrednio przed nabyciem prawa do urlopu..a prowadzac dzialalnosc nie pozostawala...dzialalnosc gosp. nie jest stosunkiem pracy
dodatek nie przysluguje:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 13:50

dzieki kb
xoxox

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]