jak to z tymi alimentami - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 wrz 2014, 14:35

pełnoletnie uczace sie dziecko wycofało alimenty od komornika, ojciec cos tam płaci do rączki...jaką kwotę ma wpisać w oświadczeniu:
1) wysokość zasądzonych wyrokiem x12 do rąk własnych mimo że ich nie otzrymuje
2) faktycznie otrzymane kwoty do rąk własnych
kasia7

Napisano: 09 wrz 2014, 17:23

ja w takim przypadku biorę z wyroku ale z tego co pamiętam to Elmer by wybrał pkt 2
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 10:07

syn wycofał od komornika i mówi że ojciec mu nie płaci alimentów i nie chce nic wpisywać w oświadczenie, a jest w składzie rodziny...i nie wiem co teraz zrobić???
kasia7

Napisano: 10 wrz 2014, 12:53

pliss...może ktos jeszcze się wypowie
kasia7

Napisano: 10 wrz 2014, 13:36

jak dla mnie wycofanie egzekucji od komornika jest równoznaczne z tym, że uprawniony otrzymuje kwote alimentow ustaloną w wyroku albo wiekszą. Gdyby nie otrzymywał naleznych mu środków na utrzymanie to nie wycofałby sprawy od komornika.
o0o

Napisano: 10 wrz 2014, 13:42

ja też tak myślę, ale on uważa że nie chce jeszcze bardziej pogrążać ojca...takie tam...a co jesli się uprze i nie wpisze, zasiłek rodzinny się nie należy, bo jeśli nie ma w oświadczeniu alimentów to dochody tatusia, tak?
kasia7

Napisano: 10 wrz 2014, 13:59

jeżeli masz wyrok- sama "z urzedu " dolicz kwotę alimentów.

Głupoty chrzani o pogrążaniu tatusia..... wyrok sądu obowiazuje.Jak chce robić tatusiowi prezenty to jego prywatna sprawa. Równie dobrze może swoje alimenty sprezentowac dziewczynie , mamusi czy ko.c.h.ance. Może przepuścic na automatach czy przejeść na kebabach.Synalek sam nie może zmieniać wyroku sądu. Dopóki nie udowodni zaświadczeniem komornika, że egzekucja jest w całości lub w części nieskuteczna- liczysz to co jest w wyroku.
o0o

Napisano: 10 wrz 2014, 14:23

kasia7 pisze:pełnoletnie uczace sie dziecko wycofało alimenty od komornika, ojciec cos tam płaci do rączki...jaką kwotę ma wpisać w oświadczeniu:
1) wysokość zasądzonych wyrokiem x12 do rąk własnych mimo że ich nie otzrymuje
2) faktycznie otrzymane kwoty do rąk własnych
Z rozporządzenia, dokumentowanie wysokości otrzymanych alimentów:
w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem:
- zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub
- informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą,
A contrario, brak ww. dowodów potwierdzających otrzymanie alimentów w kwocie niższej niż zasądzona jest dowodem na rzecz przeciwną czyli otrzymanie alimentów w kwocie zasądzonej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 14:27

Popieram Kronosa
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 15:05

dzięki ogromne, wiedziałam że tak musi być, ale te dzieci są głupio mądre i jakiś prawnik im powiedział że nie muszą wpisywać, więc trzeba palcem pokazać przepis który o tym mówi...Mądrość mają po tatusiu, bo niestety też mnie nawiedzał i kilka razy czytałam i tłumaczyłam mu podstawy prawne...
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x