Wniosek

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
nowa11

Wniosek

Post autor: nowa11 »

Jak zrobić. Pani ma prawo do św.wych. w innej gminie. Teraz się przeprowadza do naszej gminy. Musi złożyć wniosek u nas. Wiem, że muszę czekać aż wydadzą jej decyzję uchylającą w poprzedniej gminie. Moje pytanie: czy składając u mnie wniosek muszę mieć ksero tej uchylającej decyzji do akt i zaświadczenie za który miesiąc po raz ostatni jej wypłacono?
Gość

Re: Wniosek

Post autor: Gość »

nowa11 pisze:Jak zrobić. Pani ma prawo do św.wych. w innej gminie. Teraz się przeprowadza do naszej gminy. Musi złożyć wniosek u nas. Wiem, że muszę czekać aż wydadzą jej decyzję uchylającą w poprzedniej gminie. Moje pytanie: czy składając u mnie wniosek muszę mieć ksero tej uchylającej decyzji do akt i zaświadczenie za który miesiąc po raz ostatni jej wypłacono?
Składając wniosek nie musi mieć decyzji uchylającej, ale warto zapytać czy na pewno złożyła prośbę o uchylenie decyzji w poprzednim ośrodku i poinformuj, że decyzję wydasz dopiero po otrzymaniu decyzji uchylającej z innego OPSu. Jeżeli to np gminna sąsiednia z której wiesz, że zawsze wysyłają to cierpliwie czekaj. Jak pierwszy raz ktoś przechodzi z danej gminy to warto zadzwonić żeby potwierdzili że decyzję uchylą i wyślą. Różnie w ośrodkach praktykują, czasem przychodzi wniosek, czasem tylko decyzja uchylająca a innym razem trzeba się upominać.
ODPOWIEDZ