Wniosek bez rozpatrzenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 09 sty 2023, 15:22

Czy ma ktoś wzór takiego zawiadomienia (wyznaczony był termin 14 dni na uzupełnienie braków we wniosku i osoba się nie zgłosiła).
aga33T
Stażysta
Od: 03 mar 2021, 9:40
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe ,Stypendium szkolne ,Karta Dużej Rodziny

Napisano: 09 sty 2023, 15:32

Zawiadomienie o odmowie?
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 10 sty 2023, 8:40

Czy ma ktoś wzór takiego zawiadomienia (wyznaczony był termin 14 dni na uzupełnienie braków we wniosku i osoba się nie zgłosiła).
nie zawiadomienie o odmowie tylko pozostawiasz wniosek bez rozpoznania art 64 kpa
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 10 sty 2023, 8:49

aga33T pisze:
09 sty 2023, 15:22
art. 7 ust. 13
W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.

Wydajesz więc decyzję odmowną a nie zostawiasz wniosku bez rozpatrzenia
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 10 sty 2023, 9:48

art. 7 ust. 13
W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.

jeżeli wystosowane wezwanie do uzupełnienia wniosku było na podstawie ww. art. to się zgodzę natomiast jeżeli na podstawie art. 64 par. 2 kpa to wniosek bez rozpoznania
brodafix
Podinspektor

Napisano: 10 sty 2023, 14:51

brodafix pisze:
10 sty 2023, 9:48
art. 7 ust. 13

jeżeli wystosowane wezwanie do uzupełnienia wniosku było na podstawie ww. art. to się zgodzę natomiast jeżeli na podstawie art. 64 par. 2 kpa to wniosek bez rozpoznania
Masz rację. Tylko odkąd mamy nasz magiczny art. 7 ust. 13 (uwielbiam go :D ), to ma on pierwszeństwo przed kpa.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 10 sty 2023, 15:05

dla mnie dużo łatwiej pozostawić wniosek bez rozpoznania niż wydawać decyzję odmowną i pisać do tego uzasadnienie :evil:
niestety nie zawsze można pozostawić wniosek bez rozpoznania ...
brodafix
Podinspektor

Napisano: 10 sty 2023, 16:12

brodafix pisze:
10 sty 2023, 15:05
dla mnie dużo łatwiej pozostawić wniosek bez rozpoznania niż wydawać decyzję odmowną i pisać do tego uzasadnienie :evil:
Ja też nie bawię się w art. 7 ust 13. Wg mnie to jest jakieś nieporozumienie :roll: Po wysłaniu tego wezwania trzeba odczekać min. 14 dni, później jak gość nie uzupełni, przed decyzją odmowną wysłać zawiadomienie o możliwości zapoznania się ze zgromadzonymi dokumentami, i na końcu wydać odmowę. Na 100% nie zdążymy przed upływem 30 dni od dnia złożenia wniosku więc w międzyczasie trzeba jeszcze wysłać postanowienie o przedłużeniu terminu :cry: Ludzie, mówię Wam, nie idźcie tą drogą :D :lol:
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 20 sty 2023, 10:04

Fantomas pisze:
10 sty 2023, 16:12
brodafix pisze:
10 sty 2023, 15:05
Ja też nie bawię się w art. 7 ust 13. Wg mnie to jest jakieś nieporozumienie :roll: Po wysłaniu tego wezwania trzeba odczekać min. 14 dni, później jak gość nie uzupełni, przed decyzją odmowną wysłać zawiadomienie o możliwości zapoznania się ze zgromadzonymi dokumentami, i na końcu wydać odmowę. Na 100% nie zdążymy przed upływem 30 dni od dnia złożenia wniosku więc w międzyczasie trzeba jeszcze wysłać postanowienie o przedłużeniu terminu :cry: Ludzie, mówię Wam, nie idźcie tą drogą :D :lol:
Ale chyba najpierw obowiązuje nas ustawa o dodatkach mieszkaniowych. I chyba trzeba stosować ten artukuł, jeśli jest potrzeba. Jak osoba w ciągu 14 dni nie uzupełni braków to odmowa.
Poprawcie mnie jak się mylę. Zawsze to się człowiek czegoś dowie.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 20 sty 2023, 13:21

Poprawcie mnie jak się mylę. Zawsze to się człowiek czegoś dowie.
art. 7 ust.13 stosujesz jak chcesz zweryfikować informacje podane przez wnioskodawce
art. art. 64 par. 2 kpa jak brakuje dokumentów
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x