WNIOSEK DE przyjęty? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 11 gru 2013, 12:10

nie ma
~Marzena

Napisano: 11 gru 2013, 16:34

ustawa obowiązuje od września, wiec wniosek można składać, na decyzji wypłata od stycznia
~emu

Napisano: 11 gru 2013, 23:23

mam przyjętych 11 wniosków,

na razie kseruję umowę, ale zastanawiam się żeby pod koniec miesiąca przed wydaniem decyzji zebrać wszystkie złożone wnioski, pojechać z nimi do energetyki żeby potwierdzili kopię, nie wiem czy się na to zgodzą, bla bla bla.. ochrona danych osobowych... dla petentów to ułatwienie, ale energetyki również, bo przyjadę raz w miesiącu, góra dwa razy , w umówionym terminie, lepsze to niż co chwilę miałby ktoś do nich chodzić z potwierdzeniem... na razie to takie luźne myślenie... zobaczymy jak wyjdzie w praktyce,

wciąż czekam na zaktualizowane upoważnienie do wydawania decyzji, wiec decyzji jeszcze żadnej nie wydałam,

jeżeli chodzi o opłatę skarbową to też skłaniam się powołać na Art. 2 ust.1 pkt 1c - nie podlega opłacie skarbowej dokonanie czynności urzędowej w sprawach świadczeń socjalnych
jednak najpierw napiszę do radcy prawnego o opinię, aby mieć dupochron...

~gorzatka

Napisano: 12 gru 2013, 10:53

po co oryginał, skoro jest jasno napisane że wystarczy kopia, petent nie musi nawet okazywać oryginału.
~@

Napisano: 12 gru 2013, 11:34

Ja wszystkim mówię że przyjmujemy wnioski od stycznia. Tak było na szkoleniu i to wynika z kpa. Decyzja obowiązuje od miesiąca w którym złożono wniosek. W dodatkach mieszkaniowych jest inaczej gdyż jest to wyraźnie uregulowane ustawą o dodatkach m.
~Fantomas

Napisano: 12 gru 2013, 13:21

w styczniu składa i ma od stycznia a jak złoży 30 stycznia też ma od stycznia tylko wypłacone w lutym z wyrównaniem od stycznia
~Małgosia

Napisano: 12 gru 2013, 15:04

Oczywiście. Wszystkie do tej pory wnioski powinny być rozpoznane odmownie. Nie wiedziałem, że to może budzić jakieś kontrowersje. Sugerowanie się DM w tym przypadku jest chybione. DE przysługuje od miesiąca w którym złożony jest wniosek.
Dodatkowo zwracam uwagę, że potwierdzić zgodność z oryginałem umowy może tylko notariusz albo instytucja wydająca. Nie może tego robić pracownik urzędu. Co w praktyce oznacza, że do wniosku musi być załączona POTWIERDZONA kopia umowy...
~Adam

Napisano: 12 gru 2013, 19:55

Adam... nie rozumiem... niby dlaczego odmownie? ustawa obowiązuje...

z jakiego przepisu KPA wynika że jeżeli złoży w styczniu to od 1 stycznia musi dostać?
a nie widzę tu podstaw do nadania decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności,

kpa mówi tylko że mam 30 dni na wydanie decyzji... o uprawomocnieniu się decyzji nie wspomną,
więc nie widzę żadnych przeszkód, aby na wniosek złożony w grudniu wydać decyzję przyznającą DE od 1 stycznia 2014 w myśl przepisów KPA... wcale nie patrząc na ustawę o dodatkach mieszkaniowych

~gorzatka

Napisano: 16 gru 2013, 13:30

że się wtrącę.. Adam... nie zgadzam się absolutnie..

Do wniosku ma być dołączona POTWIERDZONA umowa z zakładem energetycznym???, niby gdzie to jest napisane? Ma być kopia umowy, jak ktos przyniesie oryginal do wglądu to ok, a jak nie to przyjmujesz kopię i nie dyskutujesz, tak jest napisane w ustawie - KOPIA...

Gorzatka.... daj sobie luz, gdzie Ty bedziesz po energetykach jeździła.. a co do rozpatrywania wniosków to zgadzam się, z Tobą, w ustawie nie jest napisane od kiedy i do kiedy przyznać.. nie widzę przeszkód, zeby przyjac wniosek w grudniu, a decyzję wydać od 1 stycznia, ja osobiście będę przyjmowała wnioski w styczniu, ale jeśli ktoś się uprze i złoży w grudniu to też przyjmę i decyzję wydam w styczniu, przyznam od 01.01.2014:)
~kmf

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x