Wniosek dłużnika alimentacyjnego o rozłożenie na raty długu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lut 2025, 12:20

Witam,

proszę o podpowiedź jak powinna wyglądać decyzja o rozłożeniu dłużnikowi na raty zadłużenia. Aktualnie nie jest wypłacany FA.

System sygnity rozbija mi należność główną na odpowiednie raty oraz wylicza odsetki na dzień wydania decyzji. Ale co z odsetkami, które powstaną w trakcie spłaty?

Czy w decyzji muszę zawrzeć konkretną liczbę rat bądź ostateczny termin spłaty, czy możliwy jest zapis, że ustalam miesięczną wysokość rat na kwotę np 200 zł, aż do całkowitego zaspokojenia należności głównej wraz z odsetkami? Czy system mi prawidłowo to później przeliczy przy wprowadzaniu wpłat od dłużnika?
MGOPSss1
Praktykant
Od: 02 paź 2024, 12:07
Zajmuję się: dm fa

Napisano: 18 lut 2025, 14:04

Jak ja robię taką decyzję to wykazuje wysokość odsetek w przeliczeniu na dzień wystawienia decyzji o ratach, z zaznaczeniem, że odsetki podlegają naliczaniu do dnia zwrotu nalezności. Ale jednocześnie zaznaczam, że w pierwszej kolejności spłacane będą odsetki a potem należność główna. System Sygnity prawidłowo będzie przeliczał odsetki.
PS Tak prawdę powiedziawszy to wierzę, że system dobrze przelicza, bo jakoś tak nigdy tego nie sprawdzałam
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2025, 15:53

Ewela77 pisze:
18 lut 2025, 14:04
Jak ja robię taką decyzję to wykazuje wysokość odsetek w przeliczeniu na dzień wystawienia decyzji o ratach, z zaznaczeniem, że odsetki podlegają naliczaniu do dnia zwrotu należności. Ale jednocześnie zaznaczam, że w pierwszej kolejności spłacane będą odsetki a potem należność główna. System Sygnity prawidłowo będzie przeliczał odsetki.
PS Tak prawdę powiedziawszy to wierzę, że system dobrze przelicza, bo jakoś tak nigdy tego nie sprawdzałam

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Czy mogłabyś przesłać wzór takiej decyzji? tutaj bądź na adres [email protected]
to moja pierwsza taka sprawa...
przed tą decyzją powinno też być wysłane zawiadomienie o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań w związku ze złożonym wnioskiem na podstawie art. 10 § 1 i art. 79a KPA?
MGOPSss1
Praktykant
Od: 02 paź 2024, 12:07
Zajmuję się: dm fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x