Wniosek dłużnika o raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 maja 2025, 9:34

Witam!
Jestem OWW. Dłużnik złożył ponownie wniosek o rozłożenie długu alim. na raty, (wcześniej dostał odmowę) Powołał się na art. 30 ust 2 i zaproponował kwote 500 zł :roll: Jego zaległośc to ponad 75 tysięcy z tego 47 NG a reszta odsetki. No śmiesznie bo miesięcznie odsetki rosną o około 430 zł więc to nie ma sensu ;) No ale dobra mam tylko goły wniosek, nie poparł się żadną dokumentacją odnośnie dochodów, sytuacji materialnej rodzinnej zdrowotnej etc. Jak postępowaliście w takiej sytuacji? Bezpośrednio do was dokumentował swoją sytuację czy wzywaliście OWD do wywiadu np? No i zależy mu na zawieszeniu egzekucji
Sylwia_ref
Praktykant
Od: 05 mar 2024, 10:45
Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy

Napisano: 06 maja 2025, 9:51

Wysłać pismo do OWD w związku z wnioskiem o rozłożenie na raty z prośbą o przekazanie posiadanych informacji na temat sytuacji rodzinnej, mieszkaniowej, zdrowotnej i majątkowej w tym źródło i wysokość uzyskiwanych dochodów oraz rodzaj i wysokość ponoszonych opłat.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 06 maja 2025, 10:02

a na jaką podstawe się powołać? Bo w naszej ustawie nic nie ma. Masz wzór pisma?
Sylwia_ref
Praktykant

Napisano: 06 maja 2025, 10:09

Sylwia_ref pisze:
06 maja 2025, 10:02
a na jaką podstawe się powołać? Bo w naszej ustawie nic nie ma. Masz wzór pisma?
Jasne :)
Ośrodek Pomocy Społecznej.................

KMP .......................
W związku z wnioskiem o rozłożenie na raty zaległości z tytułu wypłaconych świadczenia z funduszu alimentacyjnego, OPS w ............ zwraca się z prośbą o przekazanie posiadanych informacji na temat sytuacji rodzinnej, mieszkaniowej, zdrowotnej i majątkowej Pana .............., PESEL:............ zam. ul. ..........., ..... , w tym źródło i wysokość uzyskiwanych dochodów oraz rodzaj i wysokość ponoszonych opłat.

Podstawa prawna : Art.19 ust 2 ustawy z dnia 7 września 2007r o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2025r poz. 438). Osoby otrzymujące świadczenia
z funduszu alimentacyjnego, instytucje publiczne i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania , na żądanie organu właściwego wierzyciela , wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Do wiadomości
1. adresat
2. a/a

Podając tą podstawę - wysłali odpowiedź normalnie :)
Wik7.
Stażysta

Napisano: 06 maja 2025, 13:04

no a jak nie korzysta z tamtejszego OPS? Będa go wzywać? już na to nie ma podstawy. Odpiszą ze u nich nie figuruje. Jak rok temu złożył mi wniosek o raty to wezwałam go do uzupełnienia wniosku wskazujac jakie ma dochody i wydatki itd, dołączyłam taką tabelkę (kiedyś ze szkolenia ją miałam) Facet ja wypełnił i na tej podstawie odmówiłam mu rat. Odwołał się do SKO i moja decyzja została w mocy.
Sylwia_ref
Praktykant

Napisano: 06 maja 2025, 13:06

i druga kwestia to nie informacja mająca wpływ na prawo do świadczeń. Twoja podstawa nie pasuje mi.
Sylwia_ref
Praktykant

Napisano: wczoraj, 7:32

Sylwia_ref pisze:
06 maja 2025, 13:06
i druga kwestia to nie informacja mająca wpływ na prawo do świadczeń. Twoja podstawa nie pasuje mi.
Tak mnie nauczono, tak poprzedniczka robiła i nie było i nikt nie miał z tym problemu.Czy korzysta czy nie, to dalej jest jego OWD.
Wik7.
Stażysta

Napisano: wczoraj, 9:24

dziękuje za Twoją odpowiedź. Może jeszcze ktoś się wypowie?
Sylwia_ref
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x