Postępowanie w/c DA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 kwie 2025, 10:37

Od wielu lat podejmowałam działania w/c dłuznika alimentacyjnego, na początku zgłaszał się na wywiad, a następnie nie; został uznany za uchylajacego sie (kilka lat temu)

Teraz otrzymałam kolejny wniosek - z tego samego akurat OWW -o podjecie działań, ale chodzi o inne dziecko - z innego związku. Wywiad przeprowadzony, DA nie jest zarejestrowany w PUP, ale wiadomo, że muszę go zobowiązać do rejestracji, chociaż od razu oswiadczył że nie bedzie sie rejestrował.
Czy w takim przypadku postępowanie znowu od początku? Wszystkie działania i decyzja o uznaniu dłuznika za uchylającego się?
andzia2017
Starszy referent
Od: 11 kwie 2017, 15:04
Zajmuję się: PS, ŚW, FA

Napisano: 30 kwie 2025, 10:49

Postępowanie prowadzisz tak jak pisałaś: wywiad, PUP a jak się nie zarejestruje to drugiej decyzji nie wydajesz, niektórzy wszczynają postępowanie, które następnie umarzają z uwagi na to, że decyzja została wydana wcześniej. Ja tak nie robię, nie wszczynam i nie umarzam tylko kseruję decyzję, wpinam kopie w akta i sprawdzam CEK + robię zawiadomienie z 209 Kk.
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 08 maja 2025, 14:22

Ja wydałam decyzję o uznaniu drugą, bo czemu nie ma być ścigany przy kolejnych dzieciach? W każdej decyzji zaznaczyłam o uchylaniu się na poszczególne dziecko. Ale sprawa od roku jest w SKO :D więc czekam dalej na rozstrzygniecie.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x