czy ktoś składał wniosek do sądu o umieszczenie osoby chorej psychicznie w szpitalu psychiatrycznym bez jej zgody jeśli tak to na jaki art. sie powoływaliście - art.29 ?
jeżeli nie możesz liczyć na rodzinę to:
Na podstawie art. 29 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994r. o ochronie zdrowia psychicznego wnosimy niniejszym o orzeczenie potrzeby przyjęcia do szpitala psychiatrycznego Pana ......, ur. ....r. bez jego zgody.
ale od razu mówię marne szanse, ale próbuj...
zgodnie z obowiązującą ustawą w sądzie nie jest wymagane zaświadczenie psychiatry.Sąd powołuje biegłych . ja 2-krotnie składałam takie wnioski do sądu i mam postanowienia pozytywne .
Uzasadnić trzeba - opisz sytuację tej osoby. Natomiast jeśli chodzi o zaświadczenie lekarskie to była wizyta domowa w obecności pracownika socjalnego i lekarz wystawił zaświadczenie. Oczywiście później i tak było badanie biegłego, ale się udało i osoba poszła do szpitala.
Nie musi być zaświadczenia od psychiatry. Też mam już pozytywne postanowienia sądu.
Nasz wniosek był dobrze umotywowany, załączone notatki pracownika socjalnego.
My składaliśmy, lecz chyba nasze dowody nie wystarczyły, bo sąd oddalił nasz wniosek. Mieliśmy badanie psychiatryczne. Jeżeli mogę podpowiedzieć w kwestii badania psychiatrycznego, to złóżcie wniosek do sądu bez zaświadczenia, napiszcie we wniosku, że wystąpiliście do PZP o przebadanie takiej to a takiej osoby i załączcie do wniosku do sądu kserokopię prośby wysłanej do PZP. Naturalnie musicie wystąpić do PZP o zaświadczenie i napiszcie do PZP, że po przebadaniu takiej osoby prosicie o przesłanie badania do sądu, w związku ze złożonym wnioskiem o leczenie w zakładzie zamkniętym i poproście także by PZP przysłała także i wam takie zaświadczenie.