wniosek do starosty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 mar 2015, 10:35

może głupie pytanie ale czasami tak mam że szukam problemu tam gdzie go nie ma.
w naszej ustawie jest napisane że kierujemy wniosek o zatrzymanie prawa jazdy do starosty.
Mój dłużnik ma wydane prawo jazdy przez urząd miasta jak wyśle wniosek do starosty to mi odpiszą że nie figuruje w rejestrze i wezwą dłużnika żeby złożył oświadczenie czy ma prawo jazdy.dłużnik pewnie nie przyjdzie na wezwanie.
Czy mogę napisać od razu do UM.
adaw

Napisano: 03 mar 2015, 10:41

kierujesz wniosek do starosty, mają obowiązek sprawdzić
wika2

Napisano: 03 mar 2015, 10:48

ja już do nich jeden wniosek dwa lata temu napisałam do tej pory nie mam na niego odpowiedzi. przed chwilą dzwoniłam do starostwa powiedzieli że u nich w bazie nie figuruje a nie mają możliwości sprawdzenia czy jakiś inny urząd nie wydał prawa jazdy. dłużnik został wezwany żeby złożyć oświadczenie czy ma uprawnienia ale oczywiście się nie pojawił.
Z wywiadu wiem że dłużnik ma prawo jazdy kat. B i C.
adaw

Napisano: 03 mar 2015, 11:19

starostą zobowiązanym do zatrzymania prawa jazdy jest starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania niesolidnego dłużnika. Ponadto, na zasadzie art. 100c ustawy prawo o ruchu drogowym, starosta jako osoba uprawniona do uzyskania informacji z Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców winien przedmiotowy wniosek złożyć w przypadku gdy jest to niezbędne do realizacji jego ustawowych zadań, w tym przypadku obowiązkowego zatrzymania dokumentu prawa jazdy wskazanemu dłużnikowi alimentacyjnemu.
wika2

Napisano: 03 mar 2015, 12:14

dzwoniłam do dużego miasta i oni składają wnioski o zatrzymanie prawa jazdy do odpowiednich wydziałów urzędu miasta.
adaw

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x