Witam, jak byście postąpili w sytuacji gdy żona i mąż złożyli dwa wnioski na DW osobno, żona na inny adres i mąż na inny adres, mąż napisał oświadczenie że są w nieformalnej separacji, mieszkają osobno, na wywiadzie pracownicy zastali męża pod tym adresem co podaje że teraz tam mieszka.. czy można przyznać czy trzeba mieć potwierdzoną separację przez sąd, w ustawie tego nie ma ale w poradniku tak piszą że musi być wyrok o separację albo rozwód
Ja to bym zażądał wskazania pokoju w lokalu tego pana i przydzielił mu pracownika który miałby za zadanie ustalenie czy przypadkiem nie kłamie (pokój żeby pracownik miał gdzie spać). Tak powiedzmy na miesiąc. Jak się nie zgodzi to odmowa.
A serio to wg ustawy jeśli masz wątpliwości to możesz przeprowadzić wywiad środowiskowy pod kątem potwierdzenia samotnego zamieszkiwania (co zostało zrobione i chyba zgadza się z tym co zadeklarował), ale już żądać dokumentów potwierdzających separacji już nie za bardzo (wg ustawy oczywiście).
jestem tego samego zdania że wywiad zrobiony mieszka tam, oświadczenie pod odpowiedzialnością karną napisał to trzeba mu przyznać, w ustawie nie ma nic że możemy żądać jakiś wyroków jak przy zasiłku rodzinnym ale mój Pan kierownik uważa co innego kierując się poradnikiem że powinien mieć wyrok