2. W przypadku gdy gospodarstwo domowe zamieszkuje pod adresem zamieszkania, w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii, która jest rozliczana zgodnie z zasadami określonymi w art. 4 tej ustawy, dodatek elektryczny nie przysługuje.
Ale chyba gosp domowe moze byc prosumentem jedynie do 50 kW, powyżej 50 to juz sa inne przepisy i rozliczenia, nie wiem nawet na jakich zasadach osoby prywatne zakładają te powyzej 50. Nie da sie nie wiedziec czy jest sie prosumentem czy nie, czy ma sie 30 paneli czy 150...
Jeśli ma tylko kolektory to nie ma instalacji foto żadnej ale nie jest możliwe żeby o tym nie wiedział. Wez oswiadczenie konkret "nie mam instalacji foto, nie produkuje własnego prądu, i konkretnie czym sie ogrzewa bo na pewno nie kolektorami. No tego to już nie da sie pomylic chyba. Kolektory do ogrzewania domu to tez raczej niespotykane wg mnie wiec tu jednak jest wątpliwość spora. Zre4szta nawet po rachunku na energie wiudac czy ktos jest prosumentem czy nie.