Wniosek o dochody do pracodawcy do ustalenia odpłatności za dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 paź 2019, 9:38

Witam,

Czy można wysłać wniosek do pracodawcy osoby, która jest zobowiązana do odpłatności za dps swojego ojca, żeby wydali nam zaświadczenie o dochodach za poprzedni miesiąc? pani nie chce ujawnić swoich dochodów, pisałam do us o dochody za 2018 r., ale to mi nic nie daje bo rozliczała się z mężem i na zaświadczeniu jest podana kwota podatku wspólna, więc żeby obliczyć jej dochód musiałabym wnioskować także o jego dochody.
jeżeli miałabym dochody aktualne to mogłabym policzyć ile musiałaby płacić, tylko wtedy nie mogę brać pozostałych członków rodziny?
jak wy w takim przypadku postępujecie?
pracowniksocjalny100
Stażysta
Od: 18 lut 2019, 14:09
Zajmuję się: ps

Napisano: 17 paź 2019, 11:25

Według nowych przepisów jeśli strona odmawia przeprowadzenia wywiadu możesz od razu wydać decyzję na pełną odpłatność, która jej proporcjonalnie przypada (art. 61 ust. 2e)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 17 paź 2019, 11:32

też tak właśnie myslałam, żeby od razu decyzję, tylko czy na ten artykuł można się powołać w momencie, gdy pani podpisała się na wywiadzie i udzieliła reszty informacji tylko nie podała dochodu i nie chce uzupełnić wywiad o zaświadczenia o dochodach?
pracowniksocjalny100
Stażysta

Napisano: 17 paź 2019, 19:12

Celem rodzinnego wywiadu środowiskowego jest zgromadzenie zakresu stosownych informacji, które mają wpływ na przyznanie świadczenia lub na ustalenie odpłatności osób zobowiązanych. Reguluje to oczywiście art. 107 u.p.s., stanowiący, że rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej oraz u osób, o których mowa w art. 103. Wywiad stanowi rodzaj środka dowodowego, a związku z tym, że jest sporządzony na urzędowym formularzu, jest jednocześnie protokołem. Treść wywiadu, w tym kwestionariusza cz. II, obejmuje m.in. konieczność opisu sytuacji dochodowej i majątkowej osoby/rodziny, a dokonuje się tego również poprzez uzyskanie odrębnego dokumentu w formie oświadczenia o stanie majątkowym i zaświadczenia lub oświadczenia o uzyskiwanych dochodach. Odmowa osoby podania tych istotnych danych jest równoznaczna z brakiem możliwości przeprowadzenia wywiadu w stopniu kompletnym. Zatem w tej sytuacji jak najbardziej ma zastosowanie art. 61 ust. 2e u.p.s.
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Napisano: 22 paź 2019, 7:55

Ok, dziękuję za pomoc!
pracowniksocjalny100
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU