Wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika bez przyznania FA? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 paź 2015, 9:14

Witam,

Czy osoba uprawniona do alimentów, albo jej przedstawiciel ustawowy może złożyć wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w momencie gdy świadczenie z FA nie zostanie jej przyznane, bo dochód rodziny przekracza ustawowe 725 zł?

Jak taki wniosek ma wyglądać i oprócz zaświadczenia o bezskuteczności co jeszcze taka osoba musi załączyć do wniosku?

Pracuje w funduszu od niedawna, więc nie mam dużego doświadczenia i nie miałam jeszcze takiego przypadku, bardzo proszę o pomoc
Gość

Napisano: 05 paź 2015, 9:41

Proszę pomóżcie :-)
Gość

Napisano: 05 paź 2015, 10:25

Ja od wierzycielki biorę pismo, że prosi o podjęcie działań wobec dłużnika, że nie paci alimentów a ona przekracza dochód na FA zaświadczenie o bezskutecznej egz. i wtedy kieruję wniosek do innej tam gdzie mieszka dłużnik.
Aneta ko

Napisano: 05 paź 2015, 11:14

Dziękuję,

a jeśli dłużnik jest z naszej gminy, to jest taka sama procedura jak w przypadku innych dłużników? tzn.: wzywam go na wywiad, i jak się nie zgłosi, to wszczynam postępowanie adm. a później robię decyzję o uznaniu za dłużnika al. uchylającego się od zobowiązań al., a później wniosek do prokuratora o ściganie za przestępstwo z art. 209 k.k. i i wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy???
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x