Wniosek o rodzinne - Ukrainka

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Re: Wniosek o rodzinne - Ukrainka

Post autor: zocha1234 »

Nie należy się, jeśli członkowi rodziny przysługuje na dziecko zasiłek rodzinny za granica, chyba, ze przepisy o koordynacji...

U nas póki co wszystkie Ukrainki mają wypłacane świadczenia na dziecko nadal. Ale myślę, że jeśli nie mają to powinny napisać oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że nie mają wypłacane. Szkoda, że ministerstwo nie pokusiło się o napisanie żadnych konkretnych wytycznych z przykładami odnośnie każdego świadczenia.
Ppudel12
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny
Kontakt:

Post autor: Ppudel12 »

Słuchajcie, mam pytanie, mam rodzinę żona z dwójką dzieci dojechała po 24 lutego do Polski, on tu pracuje od grudnia, ona chce zasiłek rodzinny na dzieci- dochód normalnie jego doliczam?? I jeszcze jedno, bo ona przywiozła ze sobą dwoje dzieci siostry (10 lat i 8 lat), czy może złożyć na te dzieci wniosek o rodzinne??
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anetag »

A u mnie dziś była Ukrainka i ta mówiła, że bierze na 3 dziecko do 6 lat jakąś wypłatę socjalną a dziecko ma 5 lat więc chyba mają tam jakieś świadczenia.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Ppudel12 pisze: 31 mar 2022, 15:02 Słuchajcie, mam pytanie, mam rodzinę żona z dwójką dzieci dojechała po 24 lutego do Polski, on tu pracuje od grudnia, ona chce zasiłek rodzinny na dzieci- dochód normalnie jego doliczam?? I jeszcze jedno, bo ona przywiozła ze sobą dwoje dzieci siostry (10 lat i 8 lat), czy może złożyć na te dzieci wniosek o rodzinne??
1) Tak normalnie wliczasz dochody faceta.
2) Może o ile zostanie ustanowiona opiekunem tymczasowym w myśl specustawy.
ODPOWIEDZ