Wniosek o umorzenie nienależnie pobranych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sty 2018, 8:34

Wydałam decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Babka napisała o umorzenie tego zadłużenia. Wezwałam ją do dostarczenia dokumentów, na podstawie których ustalę faktyczną sytuację rodziny (ile wydaje na czynsz, media, żywność, odzież itp. jakie ma dochody), ale nie odebrała wezwania (pismo wróciło podwójnie awizowane).
W wezwaniu napisałam, że jeśli nie udzieli informacji to jej wniosek pozostawię bez rozpatrzenia. Czy faktycznie mogę tak zrobić? Czy wydać decyzję o odmowie umorzenia ze względu na to, że nie udzieliła informacji? A może powinnam jeszcze raz wysłać wezwanie, bo tego nie odebrała?
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 07 sty 2018, 14:44

Według mnie, jeśli powołałaś się na art 64.2 Kpa, to sprawa jest zakończona, bo czynność pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia nie wymaga formy decyzji lub postanowienia.
To, że nie odebrała pisma nie jest przesłanką do ponownego wysłania wezwania. Zgodnie z art. 44.4 Kpa w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2018, 23:31

A czy można wystąpić do OPS o przeprowadzenie wywiadu w rodzinie po złożeniu podania o umorzenie nienależnie pobranych świadczen? Jeśli tak to na jakie art. się powołać?
asia10
Praktykant
Od: 04 sty 2018, 21:45
Zajmuję się: SW

Napisano: 09 sty 2018, 0:19

zdaje się, że nie można.
wnioskodawcy jak chcą uzasadnić wniosek o umorzenie to z Tobą przeprowadzają rozmowę,
to ty przyjmujesz dokumentacje i oświadczenia
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 09 sty 2018, 12:25

Kurcze to kiepsko... ale faktycznie nie mogę dla sprawdzenia stanu faktycznego w takiej rodzinie i tych szczególnie ważnych okoliczności dla umorzenia bądź odmowy umorzenia??
asia10
Praktykant
Od: 04 sty 2018, 21:45
Zajmuję się: SW

Napisano: 09 sty 2018, 13:54

My prosimy o sporządzenie karty informacyjnej przez pracownika socjalnego w związku z pismem o umorzenie
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x