wniosek o zatrzymanie prawa jazdy w programie sygnity - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 maja 2014, 8:11

czy może ktoś pracuje na sygnity i wie jak wprowadzić kolejny wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dla tego samego dłużnika?
Uwaga! Wniosku o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika nie można zarejestrować, jeżeli dla danej osoby istnieje już wniosek o zatrzymanie prawa jazdy, który nie został zamknięty bez nadania biegu i dla którego nie został złożony wniosek o zwrot prawa jazdy, który nie został zamknięty bez nadania biegu. Po zakończeniu wniosku pierwszego o zatrzymanie prawa jazdy poprzez załatwienie bez kwalifikacji można wprowadzić kolejny wniosek o zatrzymanie prawa jazdy - jak to rozumieć?
;';

Napisano: 13 maja 2014, 8:57

jak zamknąć ten wniosek proszę o pomoc
;';

Napisano: 13 maja 2014, 10:47

pomoże ktoś
Gość

Napisano: 13 maja 2014, 14:46

nikt tego nie robi dziwne
Gość

Napisano: 14 maja 2014, 10:53

Skoro wniosek kierowany był do starosty i wprowadziłaś w system, to czemu po raz kolejny chcesz taki wniosek kierować i wprowadzać. Czegoś tu nie rozumiem.
Ja robię tak.
Kieruję wniosek do starosty i jednocześnie wniosek wprowadzam w system. Jeśli dłużnik spełni wszystkie przesłanki do zwrotu prawka to kieruję wniosek o zwrot pr.j. do starosty i wprowadzam w system wniosek o zwrot prawka. Jeśli raz już zabrałem prawko i wprowadziłem w system to drugi raz tej czynności się nie da powtórzyć i wprowadzić. Dłużnik posiada jedno prawo jazdy - to chyba logiczne.
e-m

Napisano: 14 maja 2014, 11:39

do e-m - wysłany był wniosek i odpowiedź że dłużnik nie figuruje w ewidencji kierowców więc co mam dalej zrobić?
wydaje mi się że jest potrzebny kolejny wniosek
';'

Napisano: 14 maja 2014, 14:46

czemu nikt mi nie pomógł
';'

Napisano: 14 maja 2014, 14:53

No właśnie, czy w takiej sytuacji kierować wniosek do starosty po raz kolejny. Jest w tym jakaś logika bo choć mało realne ale dłużnik w ciągu roku mógł wyrobić sobie prawko?
mkz

Napisano: 14 maja 2014, 14:59

Uważam, że troszkę to spierniczyłaś. Wystąpiłaś z wnioskiem do starosty nie wiedząc czy dłużnik ma prawko czy nie.
Ja robię tak.
1. Wszczynam postępowanie w przedmiocie wydania decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych,
2. występuję z zapytaniem do komornika czy płacił w ostatnich 6 m-cy,
3. występuję z zapytaniem do starosty z zapytaniem czy posiada prawo jazdy,
4. występuje z zapytaniem do Urzędu Pracy czy figuruje w ewidencji osób bezrobotnych.
5. Gdy mam odpowiedzi (najistotniejszy komornik - bo art.5 ust.3a) - wydaję decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się.
6. wniosek do prokuratury i starosty.

Sądzę, że powinnaś cofnąć całkowicie tamten wniosek w systemie i go usunąć, gdyż nie powinno go właściwie być, bo dłużnik nie posiadał prawka.
Masz ostateczną decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się, wyślij wniosek do prokuratury, ustal teraz ze starostą czy dłużnik posiada prawo jazdy, jak ci odpisze że nie ma prawka, to nic już więcej nie robisz. Jeśli posiada to skierujesz wniosek o zatrzymanie i go wprowadzisz w system. Jak tamten usuniesz to ten wprowadzisz. Nie ma po co kierować wniosku i wprowadzać w system bez wcześniejszego ustalania ze starostą czy dłużnik je ma, bo w takim przypadku jakby blokujemy sobie system (prawo jazdy jest jedno).
e-m

Napisano: 14 maja 2014, 15:07

mkz: ja co roku występuję z zapytaniem do starosty o to czy dłużnik posiada prawo jazdy. Dłużnik w ciągu roku może to prawko sobie wyrobić. Jest różnica między wystąpieniem z zapytaniem a wnioskiem. Po co mam kierować wniosek o zatrzymanie prawka jeśli nie wiem czy dłuznik je posiada czy też nie. Najpierw ustalam czy je ma. Po to się też wszczyna postępowania, aby ustalić pewne fakty. I w tym jest logika ;)
e-m

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x