Dłużnik zwrócił się do nas z prośbą o napisanie do komornika wniosku, żeby tamten potrącał mu w mnieszej wysokości dług niż maksymalnie może. Poszedł do pracy z interwencji i zarabia najniższą krajową. Na utrzymaniu ma zonę i syna w wieku szkolnym. Jedyne źródło utrzymania to świadczenia rodzinne i dochód z jego pracy. Jak zabierze mu 3/5 to zostanie ledwo na opłaty. W FA ma już tylko zaległe alimenty, na bieżąco już nic nie płaci. Czy macie takie sytuacje i co robicie?
Miałem już podobną sytuację. Telefonicznie, grzecznie odmówiłem.
Szkoda dłużnika, ale jeszcze bardziej szkoda mi mojej skromnej osoby w sytuacji kiedy kontrolujący zarzuci mi uszczuplanie wpływów do budżetu państwa.
udław się tą bułką, czy w decyzji napisałeś, że jesteś niekompetentyny i boisz się że wyjdzie to na kontroli wiec nie podejmujesz decyzji ?
OPS_W - powiedz mu niech syn go poda tez o alimki - komornik bedzie mu w pierwszej kolejnosci płacić wiec co zabierze to i odda.
organ FA nie ma uprawnień żeby pisać do komornika w sprawie wysokości potrąceń jakie robi komornik z pensji dłużnika. W ustawie o FA nie ma jednego słowa o tym jaką wysokość może potrącać komornik ani że mamy prawo w to ingerować. Jeżeli dłuznik wystapił na piśmie w takiej sprawie do organu FA należy Panu grzecznie odpisać że nie mamy uprawnień w takiej kwestii i że w tej sprawie powinien się zwrócić do komornka ponieważ to komornik może mu udzielić informacji o zasadach zajęć pensji itd.
Jeżeli facet się dogada z komornikiem to już ich sprawa, na FA najwyżej komornik będzie dawał mniej kasy w związku z czym niestety dług będzie szybciej przyrastał. Ale przecież my nie mamy wpływu na to ile komornik potrąca z pensji. Jak komornik sobie znajdzie uzasadnienie żeby brać mniej to FA przyjmie przelew na mniejszą kase i koniec. Powtarzam pracownik FA nie ma wpływu na wysokość potrąceń robionych przez komornika.
Do dłużnika - Nie ma podstaw żeby ubliżać pracownikowi Fa, on w tej kwestii nic nie może nawet jakby chciał.
art 30.2 Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć
jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego
łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo
rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
Fakt ktoś napisał że Pan ma już tylko zaległe alimenty,na bieżąco juz nie płaci, ale nie bardzo z tego wiadomo czy ma zniesiony obowiązek alimentacyjny, bądz osoba uprawniona umorzyła postepowanie u komornika, czy już nie ma zaległych długów na rzecz osoby uprawnionej za jakiś okres kiedy ta osoba nie brała FA, długów na rzecz funduszu z ZUS, a moze po prostu osoba uprawniona już nie bierze FA bo np. docód jej przekroczył, poza tym dłuznik moze miec jakies koszty postępowania komorniczego nie spłacone trzeba by to sprawdzić bo to wszystko ma znaczenie. A organ FA ma tylko wpływ na swoje długi i nie może orzekać o ratach w sprawie innych zadlużeń alimentacyjnych.
Jezeli są jakieś stare lub biezące długi poza FA to nawet rozłożenie na raty nie pomoze za bardzo, bo i tak komornik weżmie 3/5.
Jeżeli natomiast nie ma żadnych innych długów starych i na bieżąco to wtedy ok, może to coś da, ale wtedy trzeba napisać podanie o rozłożenie na raty do organu FA. Żeby organ wydał decyzję a nie jak tutaj było napisane prośbę o zwrócenie się do komornika. Nie ma czegoś takiego w przepisach o FA jak prośba do komornika o zmiejszenie potrąceń.
Dłużnik musi napisać wniosek do komornika o zmniejszenie kwoty potrąceń z wynagrodzenia, komornik zapyta wierzycieli o zgodę, jeżeli wszyscy się zgodzą, to komornik pomniejszy zajęcie wynagrodzenia.
W podobnym przypadku po zbadaniu sytuacji finansowej i rodzinnej dłużnika wyraziliśmy zgodę. ( wywiad pracownika socjalnego).