odsetki a okresy świadczeniowe - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 23 wrz 2015, 11:49

1. jak zaokrąglacie odsetki przy wpłatach od komorników?
2. Poprzednio wpłaty od komorników zaliczaliśmy na najstarsze zadłużenie (wybieraliśmy odpowiedni okres świadczeniowy). A teraz wprowadzając wpłatę też wybieramy odpowiedni okres? Odsetki powinny być spłacone z całości zadłużenia? Ze wszystkich okresów? AI dopiero po spłacie całości odsetek spłaca kwotę właściwą zasłużenia?
Eddda

Napisano: 23 wrz 2015, 12:29

najpierw wpłata idzie na spłatę całości odsetek czy odsetek w niespłaconym najstarszym okresie świadczeniowym? Ja myślę, że najpierw spłacamy wszystkie odsetki a dopiero potem kwotę zadłużenia. Upewnijcie mnie proszę
Eddda

Napisano: 23 wrz 2015, 13:00

Program Nemezis. Dłużnik ma zaległości w 4 okresach świadczeniowych. Wpłata dnia 21.09. Kwota 368,11. Pierwszy okres spłacony. Muszę wprowadzić wpłatę na druki okres. W drugim należność główna do spłaty 364,72 . Z odsetkami 475,17. Nemezis rozliczył tak:
odsetki 110,45
dochód gminy wierzyciela 103,06
dochód gminy dłużnika 0,00
dochód budżetu państwa 154,60.
Czy ja się mylę? Bo ja zrozumiałam, że najpierw z wpłat mamy spłacić całość odsetek (ze wszystkich okresów). A tutaj Nemezis pobrał wszystko na odsetki ale i dokonał podziału w taki sposób jakby dłużnik już spłacił odsetki. A on spłacił odsetki ale tylko z tego jednego najstarszego okresu. Niech ktoś odpowie jak to powinno być.
Spłaca całość odsetek (ze wszystkich okresów) czy spłaca odsetki tylko z danego okresu?
Eddda

Napisano: 23 wrz 2015, 13:19

dobre pytanie nie wiadomo jak rozliczac te wplaty i czy program rozlicza dobrze czy nie
gopsosk

Napisano: 23 wrz 2015, 13:52

Każda wpłata z tyt. zwrotu FA niezależnie od tego czy to jest wpłata własna dłużnika czy kwota otrzymana z egzekucji podlega zaliczeniu na odsetki i należność główna (suma dłużna) w kolejności:
koszty postępowania , odsetki i w końcu suma dłużna.

Jako, że przepis pochodzi z prawa cywilnego to należy tu dodać, że koszty postępowania są to np.koszty sądowe, koszty adwokackie itp. - czyli koszty jakie zostały zasądzone do zwrotu w orzeczeniu sądowym.

Zwrot FA będzie podlegał zaliczaniu na odsetki i sumę dłużną, gdzie przez sumę dłużną rozumie się całe zadłużenie danego dłużnika a odsetki to odsetki od całego zadłużenia.

Taki sposób rozliczania w prawie cywilnym stosowany jest tylko do tych należności wierzyciela które podlegają egzekucji przez danego komornika. Należności poza egzekucją rozliczane są inaczej. Np. dłużnik dokonując wpłaty może wskazać której faktury dotyczy wpłata. Jeżeli nie wskaże to wierzyciel może zaliczyć wpłatę na najstarszą należność w kolejności: odsetki od tej należności a następnie kwotę główna (nie może zaliczyć wpłaty na odsetki od wszystkich należności tak jak to czyni komornik).
Wg nowych przepisów ustawy FA organ wierzyciela zobowiązany jest rozliczać wpłaty tylko w jeden sposób. Co prowadzi do takich paradoksów jak np. spłata jednego okresu świadczeniowgo została rozłożona na raty. Wg nowego przepisu każda rata zostanie zaliczona w pierwszej kolejności na odsetki od należności WSZYSTKICH okresów świadczeniowych !!!
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 14:20

czyli wniosek z tego, że Nemezis żle policzył. Pytanie czy coś ja mam zmienić w parametrach czy co si dzieje
Eddda

Napisano: 24 wrz 2015, 10:37

Eddda pisze:czyli wniosek z tego, że Nemezis żle policzył. Pytanie czy coś ja mam zmienić w parametrach czy co si dzieje
Eddda - jak zrobiłaś? bo ja mam taki sam przypadek i nie wiem co dalej
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:22

??????
Magda198126
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 14:22

mam pytanie czy ktoś dzwonił już do infora od programu Nemezis i zwracał im uwagę że te odsetki liczy od okresu świadczeniowego a nie od całości zadłużenia
Megan 28

Napisano: 25 wrz 2015, 8:00

nie dzwoniłam bo nie jestem pewna jak ma to być w końcu
Magda198126
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem