Wniosek okolejną karte złożony przez pełnoletnie dziecko - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 sty 2019, 14:08

Witam, pełnoletnie dziecko złożyło wniosek o wydanie dla siebie karty w związku z ukończeniem 18 roku życia. Czy mogę przyznać kartę ?? Czy wniosek musi złożyć rodzić ?? Co w takiej sytuacji ??Rodzina ma przyznane karty od 2015 roku ale wnioskodawcą była matka??
Anka2311
Praktykant
Od: 19 lut 2018, 13:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 sty 2019, 14:18

Moim zdaniem normalnie można wydać nową kartę z nowym terminem ważności. Skoro dziecko jest pełnoletnie to może wnioskować dla siebie o kartę.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 02 sty 2019, 14:44

A co jeśli we wniosku podała, że chce nową kartę - a powinna zaznaczyć dla członka rodziny wielodzietnej który był już posiadaczem ?? Ponadto zaznaczyła okres przyznania - bezterminowo. Czy wezwać ja do złożenia korekty wniosku ??
Anka2311
Praktykant
Od: 19 lut 2018, 13:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 sty 2019, 15:00

Dziecko, które miało wcześniej kartę złożyło wniosek z podaniem pozycji wniosku "Wnoszę o przyznanie KDR - nowa rodzina" zamiast "Wnoszę o przyznanie karty dla osoby, która była już posiadaczem"? Jeśli tak to system i tak nie pozwoli takiego wniosku pozytywie rozpatrzeć. Trzeba albo wydać decyzję odmowną i wprowadzić nowy wniosek, albo zmodyfikować ten.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 sty 2019, 16:24

Witam, w nawiązaniu do tego pytania chciałabym jeszcze rozwiać swoje wątpliwości, ponieważ im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego wiem :(

KDR dla pełnoletniego ucznia, który wcześniej posiadał kartę należy się do momentu ukończenia nauki lub 25r.ż. nawet jeżeli reszta rodzeństwa, która wcześniej miała prawo do tej karty, już tego prawa nie posiada?
asia.mgops
Praktykant
Od: 02 sty 2019, 16:16
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR

Napisano: 02 sty 2019, 16:32

KDR dla pełnoletniego ucznia, który wcześniej posiadał kartę należy się do momentu ukończenia nauki lub 25r.ż. nawet jeżeli reszta rodzeństwa, która wcześniej miała prawo do tej karty, już tego prawa nie posiada?
Wydaje mi się, że tak. W momencie przyznawania karty weryfikowany jest skład rodziny. W przypadku przedłużania jej terminu ważności istotne są dane osobowe tej jednej osoby dla której zmienia się termin ważności.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 sty 2019, 16:43

Do tej pory właśnie tak robiłam (rozumiałam). Ale dzisiaj od rana, jak czytam te zmiany to już w swoje imię zaczynam wątpić :?
Więc wielkie dzięki za pomoc! :)
asia.mgops
Praktykant
Od: 02 sty 2019, 16:16
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x