Wniosek otrzymany z innego ośrodka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 mar 2015, 14:59

Otrzymałam dziś dwa wnioski z dwóch różnych gmin. Osobom tym przyznano w okresie 14/15 zasiłek rodzinny, następnie wnioskodawcy złożyli oświadczenie o zmianie miejsca zamieszkania poprosili o uchylenie świadczeń i przekazanie dokumentacji do naszej gminy.

wniosek 1 - oryginał wniosku przekazany zgodnie z art. 50 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych wraz z dokumentacją
wniosek 2 - oryginał wniosku przekazany zwykłym pismem wraz z dokumentacją

W czym problem?

Zastanawiam się czy osoby te powinny u mnie wypełnić nowy wniosek (w przesłanym wniosku wpisany adres zamieszkania nie jest już aktualny, dane dotyczące szkoły dzieci też).

Powiedzcie jak robicie u Was?
- czy osoby wypełniają nowy wniosek
- zmieniają na starym wniosku dane wpisując jednocześnie aktualną datę
- piszą to w oddzielnym oświadczeniu
- wcale Was to nie interesuje, rozpatrujecie sprawę na podstawie przekazanej dokumentacji??

Jeszcze jedna sprawa:

Jeden wniosek jest nie do końca uzupełniony, pozycja we wniosku łączna kwota alimentów świadczonych na rzecz innych osób oraz czy nastąpiła utrata/uzyskanie dochodu jest niewypełniona.

Czy mogę/powinnam wezwać do uzupełniania wniosku?

Jak myślicie?
Aga :)

Napisano: 16 mar 2015, 15:26

Jeszcze ktoś stosuje art.50???
Jeżeli już to powinni zastosować kpa.

właśnie ze wzgledu na zaistniałe zmiany osoba powinna zlożyć nowy wniosek i podać aktualne dane dotyczące sytuacji rodziny. Zwłaszcza że świadczenia rodzinne przyznaje sie i wypłaca na wniosek strony.
~o~

Napisano: 16 mar 2015, 15:34

wlasnie po to zlozyla prosbe w poprzednim urzedzie aby juz nie musiala przychodzic i skladac drugi raz wniosek, no ale jesli tylko masz jakies watpliwosci co do aktulanej sytuacji rodzinnej i zawodowej to wezmij pania niech ci wszytsko ladnie napisze na oswiadczeniu
nowy

Napisano: 16 mar 2015, 15:38

ja też biorę nowe wnioski.

Miałam kiedys przypadek....wniosek przesłany z innej gminy. Brakowało kopi dowodu osobistego....wezwałam- nie zgłosila się.
Po jakimś czasie okazalo sie ,że kobieta wcale nie zamieszkala pod adresem jaki podała a w zupelnie innej gminie. I to oni upomnieli sie o decyzję uchylającą.
JJJ

Napisano: 16 mar 2015, 15:40

nowe wnioski.
Brak podstaw do przekazania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 15:40

nowy wniosek, tamta sprawa jest zakonczona.
art. 50 był stosowany w okresie przejsciowym.
pola1

Napisano: 16 mar 2015, 16:19

Osoba musi złożyć nowy wniosek tamta sprawa jest zakończona decyzją uchylającą, gdyby złożyła wniosek i jeszcze przed wydaniem decyzji poinformowała o zmianie adresu to możesz bez przeszkód robić decyzję bez nowego wniosku.
judge

Napisano: 16 mar 2015, 17:31

też wymagam nowego wniosku a gdy proszą mnie klienci o przekazanie dokumentów to przesyłam tylko oryginały takie jak zaświadczenia z US zaświadczenia z ZUS albo od pracodawcy lub inne oryginały jakie posiadam
danuta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x