Taka sytuacja: dziewczyna pobiera u mnie zasiłek rodzinny na 2 dzieci. Tydzień temu złożyła wniosek o FA. Po paru dniach pracownik socjalny zajmujący się tym środowiskiem, dał mi znać, że ta osoba już nie mieszka na terenie naszej gminy. Co z ty fantem zrobić??? Co z rodzinnym?
1.Pobierane świadczenia: Wezwać żeby się osoba określiła gdzie mieszka-jeśli się nie zgłosi, wstrzymać świadczenia zgodnie z art. 28. 2. Złożony wniosek na FA: wezwać żeby się osoba określiła gdzie mieszka, jeśli się zgłosi a mieszka w innej gminie rezygnacja z wniosku- postanowienie o umorzeniu postępowania i niech wnioskuje tam gdzie przebywa lub wpisanie nowego adresu do wniosku przez osobę i przesłanie dokumentów według właściwości do tamtej gminy.
A nie mogę po prostu zadzwonić do kobitki, żeby przyszła i złożyła oświadczenie zarówno w jednej jak i w drugiej sprawie, następnie wniosek na FA przesłać zgodnie z miejscem zamieszkania, a ZR uchylić? (mniej roboty) Jak myślicie???
I co ma do Ciebie specjalnie przyjeżdżać? A jak się wyprowadziła na drugi koniec kraju? Wezwij do wyjaśnień, jak nie przyjdzie wstrzymasz rodzinne a FA zostawisz bez rozpatrzenia.