wniosek PFRON 30 dni - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 30 sty 2013, 15:55

Podpowiedzcie mi proszę gdzie było napisane, że wniosek o przyznanie dofinansowania z PFRON musi być rozpatrzony w ciągu 30 dni.
Co zrobić w sytuacji, gdy nie ma jeszcze środków na realizację zadania?
~grażka

Napisano: 30 sty 2013, 17:07

termin reguluje rozporzadzenie a jak brak kasy wydajemy odmowę z powodu braku środków
~ZUZA

Napisano: 31 sty 2013, 9:15

Dajecie rozpatrzenie negatywne z braku środków? I co potem osoba składa wniosek ponownie?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2013, 9:52

Informuję, że do dnia dzisiejszego Zarząd PFRON nie przekazał samorządowi powiatu ..... informacji o wysokości środków na realizację zadań powiatu w 2013r. określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997r. o rehabilitacji ........, dlatego też rozpatrzenie Pani/a wniosku nie jest możliwe.
W momencie otrzymania w/w informacji oraz podjęcia uchwały przez Radę Powiatu w sprawie określenia zadań powiatu, na które przeznacza się w/w środki zostanie w Państwa sprawie podjęta decyzja, o której zostaniecie poinformowani na piśmie.

to tak w skrócie :) no i wniosek leży i czeka a pozniej sie go rozpatruje :)
~pcpr

Napisano: 31 sty 2013, 11:06

My mamy podobnie, tylko ciekawe jak się do tego maja zaliczki, które powiaty mogą brać na bieżącą realizację zadań
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2013, 11:50

pcpr i kasia i inni - wszystko fajnie, ale ja uzyskałam informacje, że rozpatrzenie wniosku w ciągu 30 dni należy rozumieć jako udzielenie wnioskodawce jednoznacznej odpowiedzi: tak lub nie a powodem odmowy nie może być brak środków, stąd moje wątpliwości
~grażka

Napisano: 31 sty 2013, 12:23

coś nie do końca. jak powodem odmowy nie może być brak środków?? przecież nie będę wymyślał powodu. nie ma środków więc nie możemy pozytywnie rozpatrzeć wniosku
~pcpr

Napisano: 31 sty 2013, 12:47

Grażka ma rację, ja też widziałam taka interpretację, tylko zgodnie z nią powinniśmy w lutym rozpatrzeć wnioski negatywnie z braku środków i na tym koniec, a osoba powinna złożyć kolejny nowy wniosek. Jesli wysyłamy pisma że na razie nie mamy środków i merytorycznie rozpatrzymy jak już będą pieniądze to idziemy na rękę osobom niepełnosprawnym, bo nie muszą składać wniosku ponownie.
Dlatego że nie mam ciągłości finansowej to jest takie zamieszanie.
Wydaje mi się ze pcpr powinny korzystać z zaliczek i wtedy możnaby rozpatrywać wnioski merytorycznie, tylko jak tu rozpatrzeć np. 200 wniosków na turnusy czy ortopedyczny z zaliczki?
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2013, 12:54

Art 35 par.1 KPA stanowi że organy administracji publicznej obowiązane są załatwić sprawy bez zbędnej zwłoki, zatem każdy wniosek o dofinansowanie likwidacji barier funkcjonalnych powinien zostać rozpatrzony (pozytywnie lub negatywnie). Negatywne rozpatrzenie wniosku skutkuje koniecznością ponownego jego złożenia, jeżeli osoba niepełnosprawna podtrzymuje chęć uzyskania przedmiotowego dofinansowania.

Jest to interpretacja z 2007r. z MPIPS biuro pełnomocnika rządu ds. os. niepełn. Jeszcze wtedy nie było w naszym rozporządzeniu zapisu o 30 dniach, więc powołali się na KPA.

Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2013, 13:02

czyli ze rozumie ze u was wyglada to tak:
osoba niepełnosprawna składa wniosek 3 stycznia np na turnus rehabilitacyjny, a wy do 30 dni piszecie jej odmowe, a pozniej w kwietniu przykladowo sklada jeszcze raz i juz dostaje decyzje pozytywna??
~pcpr

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x