wniosek rodzinne ze stycznia, orzeczeniez listopada
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr
- Kontakt:
wniosek rodzinne ze stycznia, orzeczeniez listopada
Kochani, wniosek na rodzinne złoózny w styczniu, orzeczenie o niepęłnosprawności z listopada, system przyznaje od listopada wszystko - czy to prawidłowo?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów
- Kontakt:
Re: wniosek rodzinne ze stycznia, orzeczeniez listopada
Chyba nie bardzo prawidłowo... zasiłek rodzinny powinien być przyznany od stycznia i dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji od stycznia...
- nonsens
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR - Kontakt:
W mojej opinii prawidłowo, jeśli nie minęły trzy miesiące od daty orzeczenia.
Należy się świadczenie zależne od niepełnosprawności od listopada (tu: dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji), a że ten dodatek nie może istnieć samodzielnie, bez zasiłku rodzinnego, to dla mnie logiczne jest przyznanie całości od listopada.
Należy się świadczenie zależne od niepełnosprawności od listopada (tu: dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji), a że ten dodatek nie może istnieć samodzielnie, bez zasiłku rodzinnego, to dla mnie logiczne jest przyznanie całości od listopada.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów
- Kontakt:
Wniosek na zasilek złozony w styczniu to rozpatrujemy i przyznajemy od stycznia razem z dodatkiem od stycznia...nonsens pisze: 08 lut 2022, 22:12 W mojej opinii prawidłowo, jeśli nie minęły trzy miesiące od daty orzeczenia.
Wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji moglibyśmy przyznac od listopada jesli był pobierany zasiek rodziny od listopada (bez dodatku)...
W tym przypadku wyraźnie napisane jest, że wniosek na zasiłek został złozony w styczniu.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
jeśli rodzina nie pobierała rodzinnego to od dnia złożenia wniosku - to nie zasiłek pielęgnacyjnyjolka74 pisze: 09 lut 2022, 22:33Wniosek na zasilek złozony w styczniu to rozpatrujemy i przyznajemy od stycznia razem z dodatkiem od stycznia...nonsens pisze: 08 lut 2022, 22:12 W mojej opinii prawidłowo, jeśli nie minęły trzy miesiące od daty orzeczenia.
Wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji moglibyśmy przyznac od listopada jesli był pobierany zasiek rodziny od listopada (bez dodatku)...
W tym przypadku wyraźnie napisane jest, że wniosek na zasiłek został złozony w styczniu.
- nonsens
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR - Kontakt:
Nie tylko zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności.
Według mnie można cofnąć się także z zasiłkiem rodzinnym. Być może rodzina bez większego kryterium dochodowego związanego z orzeczeniem nie łapałaby się na sam zasiłek.
Według mnie można cofnąć się także z zasiłkiem rodzinnym. Być może rodzina bez większego kryterium dochodowego związanego z orzeczeniem nie łapałaby się na sam zasiłek.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak sama nazwa wskazuje dodatek z tyt. niepełnosprawności i jest dodatkiem do ... w mojej ocenie nie było złożonego wniosku o zasiłek rodzinny w listopadzie tylko w styczniu to świadczenia od miesiąca złożenia wniosku 
Inaczej się ma sprawa z zasiłkiem pielęgnacyjnym bo tu należny rozpatrywać od momentu złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności

Inaczej się ma sprawa z zasiłkiem pielęgnacyjnym bo tu należny rozpatrywać od momentu złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jeżeli rodzinny jest uzależniony od niepełnosprawności (czyli dochód pow/674zł) to należy cię cofnąć. Jeżeli dochód poniżej 674zł to od miesiąca złożenia.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
właśnie mam taką sytuację, rodzinne od marca 2023 przyznaję a orzeczenie dziecka z marca ale wniosek na komisję złożony w listopadzie. Rozumiem, że od marca przyznaję i rodzinne i dodatek nie cofam się do listopada? kryterium dochodowe ok, po prostu nie złożyli wcześniej wniosku u ZR.
Oprócz wniosek rodzinne ze stycznia, orzeczeniez listopada - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek rodzinny
Świadczenie pielęgnacyjne - brak daty powstania niepełnosprawności
ŚP + zasiłek dla bezrobotnych a SKO
Sklad rodziny - Czyste Powietrz
zasiłek rodzinny -dochód uzyskany z renty rodzinnej
dwa świadczenia pielęgnacyjne w rodzinie
Odsetki - rozłożenie na raty
Zasiłek pielęgnacyjny - jak usunąć wniosek
ŚP a ubezpieczenie zdrowotne żony gdy mąż za granicą
Pomożecie???
zasiłek rodzinny
zawieszenie działalności i uzysk
Skł. zdrowotne do dodatku osł. inne niż do ZR !!!
PILNE - alimenty jako dochody nieopodatkowane
świadczenie pielęgnacyjne
jednorazowa zapomoga piecza zastępcza