wniosek o 500 + złożyła żona, następnego dnia maż , żonie przyznanie ( po sprawdzeniu opieki )a mężowi odmowa czy postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania,? może ktoś miał taki przypadek?
Jesli mąż nie sprawuje opieki to odmowa, ja mam podobnie z tym ze u nas złozył ojciec a w innym ops matka i narazie sa wezwani do złozenia wyjasnien, jak cos ustalimy to jednemu przyznanie a drugiemu decyzja odmowna, tak sądze....
Według mnie postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania ze względu na bezprzedmiotowość.
Zgodnie z ustawą odmowa byłaby tylko w przypadku spełnienia któregoś z poniższych warunków:
Art. 8. [Przypadki, w których świadczenie nie przysługuje]
1. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:
1) dziecko pozostaje w związku małżeńskim;
2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;
3) pełnoletnie dziecko ma ustalone prawo do świadczenia wychowawczego na własne dziecko;
4) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia wychowawczego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
- żaden z powyższych tu nie pasuje więc na jakiej podstawie miałaby być odmowa?
hehe...oficjalnie to mamy zbieg prawa. I wywiad i tak dalej czyli artykuł 22
Nieoficjalnie, to zależy. Na dzień dobry telefon . Moze sie niedogadali. Wtedy notatka i zamykam wniosek jako powielony w systemie.
Jeżeli wydam już rozstrzygnięcie na pierwszy wniosek to odmowa wszcęcia postępowania-najczęściej w przypadku małżeństw. Gorzej jak para nieformalna.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow