wniosek z przeliczeniem a brak dokumentów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 wrz 2017, 12:02

Pan złożył wniosek z przeliczeniem na 2 dzieci. z empatii wyszło,że były zmiany w zatrudnieniu. wysłałam wezwanie do usunięcia braków jednak strona w wyznaczonym terminie nie dostarczyła ich. Czy w tej sytuacji cały wniosek zostaje bez rozpatrzenia czy wydaje decyzję przyznającą na drugie dziecko a na pierwsze pozostawiam bez rozpatrzenia?
KATKA89
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 20:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 wrz 2017, 23:12

W zależności od interpretacji osób. Dla mnie to pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia dla dwójki dzieci. Skoro szanowna pańca nie raczyła przyjść do urzędu to i pańca nie dostanie pieniędzy.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 wrz 2017, 8:35

a inni jak robią?
KATKA89
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 20:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 wrz 2017, 8:40

ja robię tak jak voodoo, cały wniosek bez rozpatrzenia
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 25 wrz 2017, 8:41

zrobiłabym bez rozpatrzenia w części na pierwsze dziecko.
Diana
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2017, 10:22

Cały bez rozpatrzenia, art 19 mówi by zostawić wniosek bez rozpatrzenia i tego się trzymam, nie ma nigdzie wzmianki że można część wniosku pozostawić bo drugie jest "bez dochodowe".
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2017, 11:32

Pierwsze bez rozpatrzenia, drugie przyznać. W zeszłym roku szły odmowy pierwsze / przyznanie drugie. SKO się czepiało, kazało robić bez rozpatrzenia w części dziecka dochodowego. Szkoda zdrowia i czasu żeby się z nimi kopać więc dla świętego spokoju robimy tak jak chcą. Dla nas to w sumie bez różnicy. Całego wniosku na pewno bym bez rozpatrzenia nie zostawił.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 wrz 2017, 11:43

Tom. pisze:Pierwsze bez rozpatrzenia, drugie przyznać. W zeszłym roku szły odmowy pierwsze / przyznanie drugie. SKO się czepiało, kazało robić bez rozpatrzenia w części dziecka dochodowego. Szkoda zdrowia i czasu żeby się z nimi kopać więc dla świętego spokoju robimy tak jak chcą. Dla nas to w sumie bez różnicy. Całego wniosku na pewno bym bez rozpatrzenia nie zostawił.
w sumie się nie dziwię, że SKO się czepiało bo na jakiej podstawie była odmowa? Jeśli pozostawisz cały bez rozpatrzenia to do SKO nie trafia i nie ma się z kim kopać.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2017, 11:48

Paula pisze:Jeśli pozostawisz cały bez rozpatrzenia to do SKO nie trafia i nie ma się z kim kopać.
Oj żebyś się kiedyś nieprzyjemnie nie zdziwiła ;)
Pozostawienie bez rozpatrzenia jest zaskarżalne skargą na niezałatwienie sprawy w terminie a nawet można bezpośrednio z czymś takim do WSA uderzyć. A konsekwencje pozytywnego rozpatrzenia takiej skargi są bardziej nieprzyjemne niż zwykłe uchylenie decyzji w wyższej instancji. A bo to trzeba ustalać przyczyny i winnego a jeszcze przy tym nowym KPA to już w ogóle za uszy wytarmosić :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 wrz 2017, 13:07

Zaczne w opasce chodzić ;)
Tak oczywiście masz rację, że jest taka możliwość, jak na razie po prostu nie słyszałam o jej wykorzystaniu przez kogokolwiek mi znanego, dlatego nie biore tego pod uwagę :) Mam nadzieję, że jak przyjdzie mi się zdziwić to jednak będzie to rozpatrzone zgodnie z ustawą czyli na moją korzyść.

Co nie zmienia faktu, że danie odmowy bo ktoś nie przyniósł dokumentów jest dla mnie chociażby dziwne. Nie widzę po prostu do tego podstawy prawnej.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x