WNIOSEK ZDO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
dziadek

Re: WNIOSEK ZDO

Post autor: dziadek »

"Iks" można grzecznie ? Można . A jednak ,tylko częściowo merytoryczne odpowiedzi . Wytłumaczenie na zasadzie - bo ja tak twierdzę - nie przekonuje mnie . Oczekiwałbym podania konkretnego zapisu w ustawie .
1. "Czytaj ze zrozumieniem ustawę" dot.dat > Podstawa .
2. "Niektórzy je tworzą faktycznie. Ale jeżeli chodzi o podanie daty od kiedy nie prowadzi gospodarstwa, to jak dla mnie wynika to wprost z ustawy." > j.w.
3. " ...... Drugim często popełnianym błędem jest mylenie świadczeń rodzinnych z pomocą społeczną i urzędnika który je realizuje z pracownikiem socjalnym." > czy ZDO jest świadczeniem rodzinnym ?
4. "Jasne, że nie. Ale pracownik może Cię zobowiązać do uzupełnienia wniosku / wysłać wezwanie do uzupełnienia, jeśli nie spełnia wymogów formalnych pod rygorem pozostawienia Twojego wniosku bez rozpatrzenia." > Ale wniosek jest kompletny i spełnia wymogi formalne . Jeżeli urzędnik twierdzi inaczej , powinien podać w jakim zakresie nie kompletny i gdzie nie spełnia wymogów formalnych i poprzeć swoje wymagania konkretnymi zapisami ustawy .
P.s. Wymóg formalny to przykładowo - brak podpisu .
I jeszcze jedno . Początkowy wpis w tym wątku zawiera pojęcie - małżonek rolnika , będący rolnikiem - To nie rolnik ?
Pozostałe wątpliwości rozwiane . Więcej "męczyć" nie będę .
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

dziadek pisze:1. "Czytaj ze zrozumieniem ustawę" dot.dat > Podstawa .
Tego się nie da w 3 słowach. Ale od początku. Opieramy się na ustawie o ustaleniu i wypłacie ZDO.

Art. 2 ust. 2 pkt 1:

Zasiłek dla opiekuna przysługuje
[...] za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.2)) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.; [...]

Art. 3 ust. 1:

W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:

i pkt 1:

rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;

i pkt 2:

małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym

Art. 3 ust. 2

Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

Jasne?
1. Cały czas jest mowa o jednym tylko świadczeniu - Zasiłku dla opiekuna - tak?
2. Świadczenie to można przyznać począwszy od 1 lipca 2013r. do 14 maja 2014r. i od 15 maja do końca ważności orzeczenia - tak?
3. Rolnikowi/małżonkowi rolnika świadczenie to przysługuje w przypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa/ wykonywania pracy w gospodarstwie - tak?
4. Jeśli ustalamy prawo do świadczenia za okres od 1 lipca to warunek musi być spełniony od 1 lipca - tak? Dla porównania - świadczenie pielęgnacyjne/SZO przyznawane z zastosowaniem art. 24 ust. 2a UŚR, czyli z możliwością wyrównania od miesiąca złożenia wniosku na komisję, jeśli ktoś wtedy pracował - nie dostanie wyrównania mimo, że obecnie warunek spełnia. Czyli - świadczenie przyznajemy od momentu spełniania warunków. Tu warunkiem jest zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa/wykonywania pracy w gospodarstwie. Data jest więc potrzebna żeby ustalić prawo do świadczenia w okresie minionych 11 miesięcy - podobnie jak potrzebna jest data podjęcia/przerwania zatrudnienia, otwarcia/zamknięcia działalności gospodarczej itd.
dziadek pisze:3. " ...... Drugim często popełnianym błędem jest mylenie świadczeń rodzinnych z pomocą społeczną i urzędnika który je realizuje z pracownikiem socjalnym." > czy ZDO jest świadczeniem rodzinnym ?
Odpowiadając wprost - nie jest, ale organ realizujący ZDO i świadczenia rodzinne jest ten sam. To nie jest OPS tylko wójt/burmistrz/prezydent.

Art. 5 ust. 1 UZDO

Postępowanie w sprawie ustalenia prawa do zasiłku dla opiekuna organ ustalający prawo do świadczeń pielęgnacyjnych wszczyna na wniosek [...]

Art. 2 pkt 2 UŚR

Świadczeniami rodzinnymi są [...] świadczenia opiekuńcze: zasiłek pielęgnacyjny, specjalny zasiłek opiekuńczy oraz świadczenie pielęgnacyjne

Art. 3 pkt 11 UŚR

Ilekroć w ustawie jest mowa o [...] organie właściwym – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie rodzinne lub otrzymującej świadczenie rodzinne.

Czyli brak konkretnego artykułu nie oznacza, że jedno nie wynika z drugiego, wyżej masz tą samą dokładnie sytuację. Trzeba czytać cały tekst ustawy i pamiętać o odniesieniach do innych aktów prawnych, a nie poszczególne artykuły w oderwaniu od całości.
dziadek pisze:Ale wniosek jest kompletny i spełnia wymogi formalne .
Kto tak twierdzi?
dziadek pisze:eżeli urzędnik twierdzi inaczej , powinien podać w jakim zakresie nie kompletny i gdzie nie spełnia wymogów formalnych i poprzeć swoje wymagania konkretnymi zapisami ustawy .
Oczywiście w stosownym wezwaniu powinien to podać i zacytować chociażby to co napisałem wyżej, albo odnieść się do KPA. To naprawdę nie wygląda tak jak Ci się wydaje. Postępowanie administracyjne trzeba przeprowadzić wyczerpująco i zakończyć bez wątpliwości. W toku postępowania można zbierać materiał dowodowy itd.
dziadek pisze:Wymóg formalny to przykładowo - brak podpisu .
Brak formalny jeśli już. Brak stosownego oświadczenie albo nieuwzględnienie w nich wymaganych w toku postępowania treści to również brak formalny. Przykład - osoba składa wniosek o zasiłek rodzinny, składa do tego wniosku oświadczenie o dochodzie osiągniętym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. W oświadczeniu jest zawarta klauzula o odpowiedzialności karnej, kwota, data otwarcia działalności....ale - dochód jest z miesiąca otwarcia, a zgodnie z uśr powinien być z miesiąca kolejnego - czyli mimo złożonego oświadczenia które samo w sobie jest poprawne, wniosek ma dalej braki formalne. Rozumiesz?
dziadek pisze:małżonek rolnika , będący rolnikiem - To nie rolnik ?
Małżonek rolnika będący rolnikiem to rolnik. Nie wiem skąd pomysł, że coś będące młotkiem, to nie młotek.
Walka z wiatrakami since 1998.
dziadek

Zaznaczyłem wcześniej , że więcej nie będę "męczył", dlatego przedstawię tylko moje ostateczne stanowisko .
1. Art.2 jest wprowadzony w celu rozgraniczenia wyrównania oraz wypłaty ZDO po wejściu w życie ustawy . Przeczytaj uważnie jeszcze raz , z naciskiem na słowa "spełniała" i "spełnia" . Nie wszyscy będą się ubiegać o wypłatę ZDO po 15.05.2014 . W tym art. nie ma mowy o wymogu składania oświadczenia . Dnia 1 lipca 2013 r. , Duch Święty miał podpowiedzieć rolnikowi , żeby zaprzestał .... , bo w maju przyszłego roku będą zwracać , to co zabrali ? Ponadto przepisy w brzmieniu na 31.12.2012 , nie wymagały aby zaprzestał . On miał wydaną decyzję na podstawie ustawy . Chciałbyś ją teraz anulować , czy wszcząć postępowanie jakieś tam , na podstawie np.uchwały NSA ? A może zgłosić do prokuratora ? Taki pomysł na tym forum też się pojawił.
2. Zgoda co do definicji "świadczeń rodzinnych" . W końcu Ty jesteś osobą najlepiej zorientowaną w tym temacie
3. Aby wnioskodawca mógł się odnieść do Twoich zarzutów , musisz mu podać ich podstawę . Np. jak nie poda daty zaprzestania .... , wymienisz Artykuły z ustawy , z zamieszczeniem uwagi , bo Ty tak chcesz ?
4. Co do wykładni pojęcia "brak formalny" , nie dyskutuję . Sam podałeś jego definicję .
5. "małżonek rolnika będący rolnikiem" , nie dot. Ciebie . Twój kolega po fachu , zamieścił takie sformułowanie we wniosku podanym na początku tego tematu .
Z mojej strony , to tyle . Więcej nie wypowiadam się i nie dyskutuję . Nie widzę sensu dalszej argumentacji mojego stanowiska . Z szacunkiem , ale z Twojej strony , niektóre wyjaśnienia nie są oparte na twardych argumentach , tylko na niezrozumiałej osobistej interpretacji zapisów w ustawie . Może potrzeba mniej zacietrzewienia , a więcej pogody ducha . Czego Ci życzę .
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

dziadek pisze: Art.2 jest wprowadzony w celu rozgraniczenia wyrównania oraz wypłaty ZDO po wejściu w życie ustawy .
Być może, ale to dalej to samo świadczenie - ZDO i trzeba spełnić te same przesłanki aby go otrzymać w obu okresach.
dziadek pisze:Nie wszyscy będą się ubiegać o wypłatę ZDO po 15.05.2014
Nie widzę związku z koniecznością złożenia oświadczenia o zaprzestaniu prowadzeni gospodarstwa/pracy w gospodarstwie.
dziadek pisze:W tym art. nie ma mowy o wymogu składania oświadczenia .
Bo o składaniu oświadczeń jest mowa w art. 3, a nie w art. 2. Art.2 określa dwa przypadki w których świadczenie przysługuje, art. 3 określa warunek jaki trzeba spełnić aby to świadczenie otrzymać. I ciągle mowa o tym samym świadczeniu - ZDO.
dziadek pisze:Dnia 1 lipca 2013 r. , Duch Święty miał podpowiedzieć rolnikowi , żeby zaprzestał ....
Mógł to zrobić ogarnięty urzędnik. Ja bym nigdy nie przyznał rolnikowi świadczenia bez zaprzestania prowadzenia gospodarstwa.
dziadek pisze:Ponadto przepisy w brzmieniu na 31.12.2012 , nie wymagały aby zaprzestał .
A ja ciągle, uparcie będę twierdził, że wymagały.
dziadek pisze:Chciałbyś ją teraz anulować
Decyzji się nie anuluje. Można je zmienić, uchylić, bądź stwierdzić ich nieważność, ewentualnie wygaśnięcie. W tym kontekście uważam, że mogą się znaleźć przypadki w kraju, że trzeba będzie stwierdzić nieważność decyzji wobec wydania ich z rażącym naruszeniem prawa (art. 156 §1 pkt 2 KPA). Kontrolujący mogą nie być tak pobłażliwi w kwestii przyznawania rolnikom bez ich rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa - zwłaszcza przy obecnie obowiązujących przepisach i linii interpretacyjnej ministerstwa.
dziadek pisze:czy wszcząć postępowanie jakieś tam

Oj nieładnie. Nie jakieś tam, tylko postępowanie administracyjne.
dziadek pisze:na podstawie np.uchwały NSA ?
Postępowanie się wszczyna na podstawie KPA nie uchwały NSA.
dziadek pisze:A może zgłosić do prokuratora ? Taki pomysł na tym forum też się pojawił.
Do prokuratora to ewentualnie gdy mam dowody na to, że rolnik minął się z prawdą w oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną. Wtedy nie tylko mogę zgłosić, ale wręcz jestem do tego zobligowany - art. 304 §2 KPK. W innym przypadku po stwierdzeniu nieważności decyzji przez organ II instancji (SKO - art. 157 §1 KPA), wszczyna się postępowanie w sprawie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych (art. 30 uśr)
dziadek pisze:Aby wnioskodawca mógł się odnieść do Twoich zarzutów , musisz mu podać ich podstawę . Np. jak nie poda daty zaprzestania .... , wymienisz Artykuły z ustawy , z zamieszczeniem uwagi , bo Ty tak chcesz ?
To nie są zarzuty, tylko wezwanie do uzupełnienia braków formalnych - podstawę takich 'żądań' wynikającą z UZDO podałem w poprzednim poście. Dodaj sobie do tego art. 7 KPA. 'organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu [...] podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego [..]', art. 50 §1 KPA 'organ administracji może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań [...], jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności służbowych', art. 75 §1 KPA 'jako dowód należy dopuścić wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem.' itd.
dziadek pisze:tylko na niezrozumiałej osobistej interpretacji zapisów w ustawie
To, że jej nie rozumiesz to już nie jest mój problem.
dziadek pisze:nie są oparte na twardych argumentach
Są, Ty ich nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć.
dziadek pisze:Może potrzeba mniej zacietrzewienia , a więcej pogody ducha .
To nie jest kwestia zacietrzewienia tylko podejścia do wykonywanych obowiązków. Gdyby komuś przeszkadzało moje podejście to nikt by mnie na tym stanowisku nie trzymał. A pogody ducha mi nie brakuje, nie rozumiem tylko jak pogoda ducha może mieć przełożenie na skuteczne wykonywanie moich obowiązków służbowych.
dziadek

Białe jest białe ? Nie białe jest .......... czarne .
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

A czego jeszcze nie rozumiesz? Chętnie wyjaśnię.
dziadek

Ty się weź za pracę , bo po ilości wpisów , widać , że się nudzisz . Ja idę w pole , zobaczyć czy rośnie , to co zasadziła mi żona sołtysa . Pozdrowienia . Żegnam .
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Widać, 'argumenty' się skończyły ;) Buziaki!
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

Iks nie podejrzewałem cię o skłonności do deprawowania dziadków. Nie wiem jest gerantohomoseksualizm? Niby lepszy od pedofilii, ale żeby dziadka obcego całować? Fe...

Dziadek Iks ci spokojnie pisał jak jest. A to że nie zgadza się to z twoją wizją nie oznacza, że od razu musisz mieć o to pretensje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
MARTA123

Post autor: MARTA123 »

haha zasadziła żona sołtysa
ODPOWIEDZ