WNIOSK DŁUŻNIKA O ROZŁOŻENIE ZADŁUŻENIA NA RATY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 lis 2024, 12:19

Witam,
Dłużnik zwrócił się z wnioskiem o rozłożenie zadłużenia na raty. Co w takiej sytuacji robicie? Po raz pierwszy wpłynął mi taki wniosek i nie bardzo wiem co dalej. Proszę o pomoc.
GOPS2018SWFA
Stażysta
Od: 01 mar 2018, 11:18
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 19 lis 2024, 11:20

Czy miał ktoś taki przypadek?
GOPS2018SWFA
Stażysta
Od: 01 mar 2018, 11:18
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 19 lis 2024, 12:22

Badamy sytuację dochodową i rodzinną dłużnika i wydajemy decyzję odmowną (jeśli uznamy, że jego sytuacja jest na tyle dobra, że nie ma podstaw do rozłożenia na raty) lub decyzję o rozłożeniu na raty (jeśli uznamy, że jego sytuacja jest na tyle zła, że te raty są wskazane) - tak jak w art. 30 ust. 2 ustawy.
Wydanie decyzji pozytywnej (musisz ją przesłać do komornika) powoduje wstrzymanie egzekucji komorniczej, czyli np. jeśli komornik coś mu egzekwuje, np. z wynagrodzenia czy renty, to już nie będzie miał do tego prawa, dłużnik wpłaca wtedy kasę do organu (jeśli raty są w kwocie niższej niż miesięczna egzekucja komornicza to dłużnik ma więcej kasy dla siebie do dyspozycji). Jeżeli dłużnik dobrowolnie wpłaca komornikowi jakieś kwoty to przeprowadzenie postępowania i wydawanie takiej decyzji to wg mnie niepotrzebna robota, bo i tak wpłaty zależne są od dłużnika i sam je sobie"wyznacza".
Jeszcze moja rada - jeśli chcesz wydać decyzję pozytywną to zawrzyj w sentencji warunek, że jeśli nie wpłynie jakaś rata to decyzja wygasa i znów kierujesz do komornika o egzekucję.
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2024, 14:28

@beataQ Proszę o wskazanie przepisu mówiący, że rozłożenie na raty długu powoduje wstrzymanie egzekucji u komornika ? I czemu nie informujesz co się wiąże ze wstrzymaniem egzekucji u komornika po 6 miechach ? Ja bym uważał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 lis 2024, 13:06

Wydanie decyzji o rozłożeniu na raty i przesłaniu jej do komornika nie wiąże się koniecznie z zawieszeniem egzekucji. Jak wyżej, trzeba komornika informować o postępach po 6 miesiącach bo komornik umorzy wobec nas postępowanie i będzie problem.
Ja bym dała odmowę.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 21 lis 2024, 13:47

A no właśnie, tego autor wcześniejszego posta nie powiedział, że po 6 miechach jak dłużnik wpłaca na konto OPS a nie do niego komornika bo jest zawieszona egzekucja to ona wygasa i jest na to przepis prawa.
@słoneczko Nie trzeba dawać odmowy wystarczy się mądrze dogadać się z komornikiem. Akurat jestem świeżo po temacie bo pomagałem koleżance z FA z decyzją ratalną i trochę ten temat zgłębiłem. Wcześniej wystąpiliśmy do komornika z pismem czy wyrazi zgodę aby ograniczyć egzekucje, podał swoje konto na które dłużnik ma wpłacać hajs i aby podał koszty komornicze przy wpłacie raty załóżmy 1000,00 zł. Komornik do wszystkiego ładnie się ustosunkował. My rozłożyliśmy na raty ale hajs (rata + koszty naliczone przez komornika) nadal trafi do komornika a ten ładnie nam odeśle czystą ratę. Egzekucja tym samym nam nie wygaśnie. Inną sprawą jest napisać to w decyzji i wytłumaczyć dłużnikowi.
@beataQ Żaden przepisy ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, nie stanowi, że rozłożenie długu na raty powoduje zawieszenie egzekucji. Takiego przepisu również nie doszukaliśmy się w KPC ale może istnieje dlatego zapytałem się o jego podanie. Wierzyciel może zawiesić egzekucje ale nie musi, a jak zawiesi to powinien wiedzieć co się z tym wiąże. Rozłożenie długu na raty ma znaczenie w postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x