alimenty + odsetki od komornika - czy całość stanowi nienależnie pobrane świadczenie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lis 2024, 15:31

Cześć zgodnie z zaświadczeniem komornika pani otrzymała w marcu 2023 roku alimenty, a następnie w kwietniu 2023 odsetki. Jednocześnie pani pobierała fundusz alimentacyjny, więc mamy nienależnie pobrane świadczenie. Pytanie tylko czy nienależnie pobrane będzie świadczenie do wysokości samych alimentów czy jednak sumy alimentów i odsetek? W art. 2 pkt 7 lit. d) naszej ustawy nie ma nic na temat odsetek, więc nie wiem czy brać je pod uwagę. Pomóżcie proszę
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 18 lis 2024, 16:16

w trakcie pobierania FA - wszystko co pobierze wierzyciel od komornika bądź dłużnika (niezależnie od tego czy komornik zaliczy to bieżących alimentów, zaległych czy odsetek) jest świadczeniem nienależnie pobranym - oczywiście maksymalnie do wysokości otrzymywanych świadczeń z funduszu
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 18 lis 2024, 16:35

Jola2016 pisze:
18 lis 2024, 16:16
w trakcie pobierania FA - wszystko co pobierze wierzyciel od komornika bądź dłużnika (niezależnie od tego czy komornik zaliczy to bieżących alimentów, zaległych czy odsetek) jest świadczeniem nienależnie pobranym - oczywiście maksymalnie do wysokości otrzymywanych świadczeń z funduszu
A nie do wysokości otrzymanych alimentów? Bo gdyby były przekazanie zgodnie z kolejnością, trafiłyby do organu wypłacającego fundusz.
"d) wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów""
Ja tak Pani zrobiłam, to co poza kolejnością wzięła, musiała zwrócić, miałam później kontrole i nawet dwie i nie było problemu.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 18 lis 2024, 16:44

Ok, dzięki wielkie za odpowiedź. Też mi się wydaje że całość do zwrotu.
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 19 lis 2024, 10:21

Zyta87 pisze:
18 lis 2024, 16:35
Jola2016 pisze:
18 lis 2024, 16:16
A nie do wysokości otrzymanych alimentów? Bo gdyby były przekazanie zgodnie z kolejnością, trafiłyby do organu wypłacającego fundusz.
"d) wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów""
Ja tak Pani zrobiłam, to co poza kolejnością wzięła, musiała zwrócić, miałam później kontrole i nawet dwie i nie było problemu.
Jeżeli wierzycielka otrzymała od komornika np. 800 zł a świadczenie z FA wynosi 500 to nienależnie pobrane świadczenie wynosi 500 zł. Nie może oddać nam więcej niż od nas otrzymała.
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x