A nie do wysokości otrzymanych alimentów? Bo gdyby były przekazanie zgodnie z kolejnością, trafiłyby do organu wypłacającego fundusz.Jola2016 pisze: ↑18 lis 2024, 16:16w trakcie pobierania FA - wszystko co pobierze wierzyciel od komornika bądź dłużnika (niezależnie od tego czy komornik zaliczy to bieżących alimentów, zaległych czy odsetek) jest świadczeniem nienależnie pobranym - oczywiście maksymalnie do wysokości otrzymywanych świadczeń z funduszu
Jeżeli wierzycielka otrzymała od komornika np. 800 zł a świadczenie z FA wynosi 500 to nienależnie pobrane świadczenie wynosi 500 zł. Nie może oddać nam więcej niż od nas otrzymała.Zyta87 pisze: ↑18 lis 2024, 16:35A nie do wysokości otrzymanych alimentów? Bo gdyby były przekazanie zgodnie z kolejnością, trafiłyby do organu wypłacającego fundusz.Jola2016 pisze: ↑18 lis 2024, 16:16w trakcie pobierania FA - wszystko co pobierze wierzyciel od komornika bądź dłużnika (niezależnie od tego czy komornik zaliczy to bieżących alimentów, zaległych czy odsetek) jest świadczeniem nienależnie pobranym - oczywiście maksymalnie do wysokości otrzymywanych świadczeń z funduszu
"d) wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów""
Ja tak Pani zrobiłam, to co poza kolejnością wzięła, musiała zwrócić, miałam później kontrole i nawet dwie i nie było problemu.