wnioski bez autoryzacji w AS

bella_90
Praktykant
Zajmuję się: obsługa środków PFRON
Kontakt:

wnioski bez autoryzacji w AS

Post autor: bella_90 »

Witam, 20.02.2021 w systemie SOW została wgrana wersja 01.16.001 która wprowadziła m.in. zmianę :
" 4. Wnioski bez autoryzacji w AS - dodanie funkcjonalności pozwalającej na składanie wniosków w ramach Aktywnego Samorządu bez podpisu elektronicznego z informacją o konieczności jego posiadania w przypadku elektronicznego podpisywania umów."

Po otrzymaniu takich wniosków wzywacie osobę do podpisania wydruku wniosku ?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: wnioski bez autoryzacji w AS

Post autor: Tomasz1981 »

nawet nie wiedziałem, że bez podpisu można złożyć :)

chyba nie będę wzywał, jeśli PFRON dopuszcza takie złożenie wniosku, to tylko przy umowie podpis, na papierze lub elektronicznie
ewaaa
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

Post autor: ewaaa »

Mnie zastanawia jeszcze jedno czy mamy przyznać punkty preferencyjne podczas oceny merytorycznej w Module I skoro napisane jest jasno "posiadają podpis elektroniczny/Profil Zaufany na platformie ePUAP..." i jeśli nawet złożyły wniosek w SOW ale nie podpisały go profilem zaufanym to ja bym tych punktów nie przyznała skoro nie mamy żadnej informacji o podpisie, tak jak i w Module II dodatkowego zwiększenia dodatku, napisałam na skrzynkę asa zobaczymy co i kiedy odpiszą.
R-MOPS
Praktykant
Zajmuję się: dofinansowanie ze środków PFRON
Kontakt:

Post autor: R-MOPS »

Ja dzwoniłam w tej sprawie do Pani Poręby, to jest podobno ułatwienie dla nas abyśmy nie musieli wprowadzać tych wniosków. Ale należy mieć na uwadze, że nie możemy wtedy w Module I przyznać punktów za złożenie wniosku w formie elektronicznej (bo te osoby nie posiadają podpisu elektronicznego/Profilu Zaufanego), zaś w Module II nie może być zwiększony dodatek o 800 zł.
anża
Praktykant
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna
Kontakt:

Post autor: anża »

Czy może ktoś podpowie jak rozpoznać czy osoba ma profil zaufany tymczasowy czy stały?
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

A czy dla nas ma to jakieś znaczenie czy osoba ma profil stały czy tymczasowy ?
anża
Praktykant
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna
Kontakt:

Post autor: anża »

no chyba ma jeżeli przy profilu tymczasowym nie mogą być przyznane punkty w M I, a w M II zwiększony dodatek o 800 zł.
Milosz90
Referent
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Milosz90 »

anża pisze: 26 mar 2021, 14:18 no chyba ma jeżeli przy profilu tymczasowym nie mogą być przyznane punkty w M I, a w M II zwiększony dodatek o 800 zł.
Dlaczego nie mogą? Tymczasowy profil zaufany to nadal profil zaufany, więc dlaczego nie mamy przyznawać punktów?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

za profil tymczasowy ja bym przyznał zwiększenie dodatku
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

Ja uważam, że w Module I przy profilu tymczasowym należą się punkty, a przy Module II zwiększony dodatek. Teraz jak osoby zakładają profil zaufany, to tylko jest to profil tymczasowy. Zresztą, teraz taki profil potwierdza się online w wideorozmowie z konsultantem ZUS-u więc może z tego to wynika, że jest tymczasowy.... Nie wiem, nie wnikam, najważniejsze, że jest profil zaufany.
ODPOWIEDZ