Wnioskodawca nie chce przedstawić zaświadczenia o dochodzie uzyskanym

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Wnioskodawca nie chce przedstawić zaświadczenia o dochodzie uzyskanym

Post autor: Edyttta »

Kobieta ma najprawdopodobniej nienależnie pobrany zasiłek rodzinny. Nie zgłosiła dochodu uzyskanego. Problem jest w tym, że wnioskodawca nie chce przedstawić ani zaświadczenia ani oświadczenie o dochodzie za następny miesiąc po podjęciu pracy. Nie reaguje na pisma wzywające do złożenia zaświadczeń-oświadczeń. Napisałam też do pracodawcy o wystawienie zaświadczenia. Nie otrzymałam żadnej odpowiedzi z firmy. I teraz nie wiec co jeszcze mogę zrobić.
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Wnioskodawca nie chce przedstawić zaświadczenia o dochodzie uzyskanym

Post autor: Zofia »

jeżeli wezwanie na podstawie art. 25 ust. 3 uośr, to następnie art. 28 ust. 3 - wstrzymanie wypłaty świadczeń.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Edyttta
Referent
Kontakt:

zasiłku rodzinnego już nie pobiera. To są znienaleznie z poprzedniego okresu
Edyttta
Referent
Kontakt:

to są nienależnie pobrane w poprzednim okresie zasiłkowym.
Zofia
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: Zofia »

No dobrze, to w takim razie skąd masz informację, że uzyskała dochód, który przekraczał kryterium?
Jak masz jakieś dowody, to możesz zaryzykować takie coś: napisz do niej zawiadomienie na podstawie art.10 kpa, że zebrałaś materiał dowodowy i może się wypowiedzieć, a potem wydaj decyzję o zwrocie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Edyttta
Referent
Kontakt:

Zorientowałam się, ze ma niezgłoszony dochód uzyskany w poprzednim okresie przy rozpatrywaniu wniosku na bieżący okres. U pracodawcy, od którego dochodów nie mogę się doprosić pracowała tylko chwilę. Ale ta chwila wystarczyła żeby zrobić uzysk. W składzie rodziny jest tylko wnioskodawca i dziecko. Praca na cały etat. Wnioskuję zatem, że przekroczenie i nienależnie. Zawiadomienie na podst. 10 kpa wysłałam. Od tego zaczęłam. Wysłałam też pismo wzywające do dostarczenia brakujących dokumentów. Dzwoniłam. Pisałam sms. Bez rezultatu. Pisałam do tego pracodawcy. Bez odpowiedzi. Co jeszcze mogę zrobić żeby uzyskać kwotę uzyskanego dochodu aby wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach?
~o~
VIP
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Rozumiem że do pracodawcy poszedł wniosek o udostępnienie danych i masz potwierdzenie odbioru..... zrób monit do pracodawcy
JLP
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA
Kontakt:

Post autor: JLP »

Pracodawca tak naprawdę ma obowiązek wystawić zaświadczenie tylko pracownikowi, więc jak dobrowolnie nie odpowiedzieli, to niewiele da się zdziałać tą drogą. Jest jednak inne rozwiązanie. Na podstawie danych z ZUS o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne można z wykorzystaniem dostępnych kalkulatorów obliczyć wysokość wynagrodzenia (przy pewnych założeniach) i zrobić decyzje o zwrocie. Jeżeli stronie nie spodoba się ten sposób ustalenia dochodu, to może się odwołać. Ja bym nie odpuścił.
~o~
VIP
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Mamy prawo żądać takiego zaświadczenia od pracodawcy na podstawie art.29 ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych a pracodawca ma obowiązek zaświadczenie wydać.
JLP
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA
Kontakt:

Post autor: JLP »

~o~ pisze: 16 maja 2025, 10:51 Mamy prawo żądać takiego zaświadczenia od pracodawcy na podstawie art.29 ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych a pracodawca ma obowiązek zaświadczenie wydać.
Interpretacja tego przepisu może być różna. Tak czy i inaczej, jeżeli pracodawca nas zignoruje to nic mu nie zrobimy. Możnaby próbować jeszcze wzywać na świadka ale prościej będzie samemu obliczyć dochód na podstawie danych o składkach i podstawie ich wymiaru wykazanych w ZUS.
ODPOWIEDZ