wnioskodawca pełnoletnie dziecko? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: wczoraj, 15:15

Dzień dobry, czy pełnoletnie dziecko uczące się może być wnioskodawcą o KDR (przedłużenie po 18 r.ż)? Kto powinien być w składzie rodziny? Pozdrawiam
zuzikguzik007
Praktykant
Od: 16 sie 2023, 13:06
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: dzisiaj, 8:15

Dzień dobry :)

Oczywiście może być wnioskodawcą. Rodzic również mógłby złożyć wniosek o przedłużenie dla dziecka. W moim przypadku przyjmuję wniosek w składzie: pełnoletnie dziecko wnoszące o przedłużenie + biorę kartę jednego rodzica nie wnoszącego o kartę tylko dlatego by później było mi łatwiej znależć "starą rodzinę".
ate
Praktykant
Od: 20 mar 2025, 11:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: dzisiaj, 9:18

ogólnie pełnoletnia osoba może być wnioskodawcą, pełnoletni może na siebie składać, w końcu podpisuje się pod oświadczeniami w części III wniosku:
jestem umocowany/umocowana do złożenia wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny oraz do odebrania Karty Dużej Rodziny lub duplikatu Karty Dużej Rodziny w imieniu członków rodziny wielodzietnej, wskazanych w niniejszym wniosku.
co do składu rodziny to zależy od sytuacji, ale ogólnie nie trzeba - jeżeli dane takiego pełnoletniego nie zostały zanonimizowane, bo wtedy nie znajdziemy rodziny :D
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: dzisiaj, 9:50

Dzięki ale mam w takim razie jeszcze jedno pytanie techniczne ponieważ dopiero od niedawna obsługuję KDR. Co to znaczy, że bierzesz kartę jednego rodzica i szukasz "starej rodziny"?
zuzikguzik007
Praktykant
Od: 16 sie 2023, 13:06
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: dzisiaj, 13:36

Oznacza to, że proszę o wpisanie we wniosku w składzie rodziny jednego z rodziców by mieć dane do potwierdzenia sobie, że ten pełnoletni tworzy z nimi rodzinę :)
ate
Praktykant
Od: 20 mar 2025, 11:31
Zajmuję się: kdr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x