Wnioskodawca w Zakładzie Karnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 01 wrz 2016, 7:56

Matka osoby uprawnionej przebywa w Zakładzie Karnym, wysłała mi wniosek o FA. Adres zamieszkania wpisała na terenie mojej gminy (jej adres zameldowania). Zakład Karny mieści się na terenie innej gminy. Czy mogę przyznać świadczenie, czy wysłać wniosek do gminy na terenie której znajduje się Zakład Karny (po uzyskaniu informacji z ZK o przebywaniu w nim wnioskodawcy)?
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2016, 11:12

Czy ktoś się wypowie ?
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2016, 11:15

a gdzie przebywa dziecko, które jest uprawnione do alimentów
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2016, 18:32

właśnie co jezeli matka przebywa w jednej gminie X a dzieci w drugiej Y? Ona wpise adres X a wniosek składa do gminy Y?
Gość

Napisano: 13 wrz 2016, 21:53

uwierzcie na slowo:) zaklad karny na pewno nie jest jej miejscem zamieszkania :) a miejscem zamieszkania maloletnich dzieci jest miejsce zamieszkania rodzicow...jesli mamusia zostala pozbawiona wolnosci to dzieci powinny miec opiekuna prawnego przynamniej :) a jesli nie maja, albo jeszcze nie maja,to coz - ich przedstawicielem ustawowym bedzie ta osadzona matka...tylko jak bedziesz dzielic ich dochod na osobe to nie zapomnij ,ze pani w instytucji zapewnijace calodobowe utrzymanie:) nie uwzgledniasz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 6:50

kb pisze:uwierzcie na slowo:) zaklad karny na pewno nie jest jej miejscem zamieszkania :) a miejscem zamieszkania maloletnich dzieci jest miejsce zamieszkania rodzicow...jesli mamusia zostala pozbawiona wolnosci to dzieci powinny miec opiekuna prawnego przynamniej :) a jesli nie maja, albo jeszcze nie maja,to coz - ich przedstawicielem ustawowym bedzie ta osadzona matka...tylko jak bedziesz dzielic ich dochod na osobe to nie zapomnij ,ze pani w instytucji zapewnijace calodobowe utrzymanie:) nie uwzgledniasz
Podszkol się trochę bo bredzisz.
Andrzej82 pisze:Matka osoby uprawnionej przebywa w Zakładzie Karnym, wysłała mi wniosek o FA. Adres zamieszkania wpisała na terenie mojej gminy (jej adres zameldowania). Zakład Karny mieści się na terenie innej gminy. Czy mogę przyznać świadczenie, czy wysłać wniosek do gminy na terenie której znajduje się Zakład Karny (po uzyskaniu informacji z ZK o przebywaniu w nim wnioskodawcy)?
Miejscem zamieszkania osoby przebywającej w zakładzie karnym, jednostce wojskowej czy podejmującej studia w innej miejscowości jest miejsce, w którym ta osoba przebywa w czasie przepustek czy dni wolnych od nauki, do którego zamierza wrócić po odbyciu kary pozbawienia wolności, służby czy zakończeniu nauki ( E. Michniewicz-Broda, komentarz do art. 25 k.c., LEX 2009).
Slim Fast

Napisano: 14 wrz 2016, 7:55

Slim Fast nie chcę bronić kb, bo sama zrobi to najlepiej, ale chyba sam nie rozumiesz tego co zacytowałeś. De facto jest to potwierdzenie słów kb.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 8:22

Elmer pisze:Slim Fast nie chcę bronić kb, bo sama zrobi to najlepiej, ale chyba sam nie rozumiesz tego co zacytowałeś. De facto jest to potwierdzenie słów kb.
Czekam z niecierpliwością.
Podpowiem tylko,że miejsce zamieszkania matki i dziecka może być to samo ,jednocześnie ich pobyt (centrum życiowe) całkiem różny w tym samym czasie.
Slim Fast

Napisano: 14 wrz 2016, 8:38

oj, ty nie rozumiesz co czytasz :lol:

Napisze to najprościej jak jest:
Kb napisała, że ZK nie jest miejscem zamieszkania (w domyśle miejscem zamieszkania jest miejsce przed osadzeniem).

Ty piszesz w sumie to samo, tylko, że nie wiem dlaczego twierdzisz, że kb bredzi. :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 8:48

Daj się Kb wybronić lub wykrzyczeć.Cierpliwości. :D
Slim Fast

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]