wnioskodawcy z prywatnego najmu- kompletowanie wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 maja 2017, 9:55

Witam
Czy znajdzie się dobra dusza i napiszę mi po kolei, czego wymaga się od wnioskodawcy, który po raz pierwszy stara się o DM i wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej.
W mojej okolicy, coraz więcej takich przypadków i zastanawiam się czy poprawnie kompletuje wniosek.
Z góry dziękuje za odpowiedź
mohika
Praktykant
Od: 23 maja 2017, 12:40
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 25 maja 2017, 10:49

Wiesz jak to jest... co kraj to obyczaj, więc każdy Ośrodek ma swoje metody. Ja na przykład sama opracowałam oświadczenia dla zarządców prywatnych, którzy wypełniając je poświadczają ze lokator wniósł opłaty za dany miesiąc, rodzaje opłat i kwoty oraz komu wypłacac DM (często zarzadca nie chce mieć nic wspólnego z MOPS-em i upoważnia lokatora do odbioru DM). Ponadto : wniosek, deklaracja, umowa najmu, faktura za energię (jeśli brak CO,CW lub instalacji gazu), zaświadczenia/oświadczenia o dochodach. Jeśli dany lokal jest administrowany przez spółdzielnie lub wspólnotę to dodatkowo biorę zawiadomienie o opłatach (tam są szczegółowo rozpisane).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 25 maja 2017, 12:28

A czy prosisz o oświadczenie od właściciela mieszkania czy rozlicza się z US z tytułu najmu mieszkania ?
mohika
Praktykant
Od: 23 maja 2017, 12:40
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 25 maja 2017, 12:45

Jest też taki zapis na oświadczeniu, ale
1. Nie każdy to zaznaczy
2. Ale kto nie zaznaczy nie mamy podstawy o to pytać. Na nic nie jest to nam potrzebne . To sprawa US.
Więc daję sobie z tym spokój
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x