wnuczka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 maja 2014, 8:49

1.W 2010 przyznałam śp na wnuczkę. Babcia ma córkę , która wtedy napisała oświadczenie, że pracuje i nie może zrezygnować z pracy bo ma na utrzymaniu rodzinę. Dzisiaj ta Pani jest już na emeryturze, czy przyznać wnuczce zdo. czy dać odmowe bo dzisiaj to córka może się już opiekować.
2. w 2010 przyznałam siostrze na brata śp rodzice żyją mają umiarkowany stopień niepełnosprawności ale dołączyli jeszcze zaświadczenia od lekarza, że nie są w stanie opiekować się synem. czy przyznać zdo
MTS

Napisano: 21 maja 2014, 9:17

Podłączam sie do pytań.też mam taką wnuczkę, której przyznaliśmy. Czy przyznać wyrównanie a od 15.05 zweryfikować na nowo? Czy wyrównania w takim wypadku tez nie przyznać?
12345

Napisano: 21 maja 2014, 9:19

W obu przypadkach weryfikacja, czy osoba spokrewniona w pierwszym stopniu jest w stanie sprawować opiekę.
W pierwszym przypadku, jeśli potwierdzisz że córka może zająć się swoją matką, to wnuczce osoby wymagającej opieki dasz odmowę.
W drugim, jeśli rodzice nadal nie są w stanie sprawować opieki nad swoim dzieckiem, siostra będzie mogła skorzystać z ZDO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:22

12345 pisze:Podłączam sie do pytań.też mam taką wnuczkę, której przyznaliśmy. Czy przyznać wyrównanie a od 15.05 zweryfikować na nowo? Czy wyrównania w takim wypadku tez nie przyznać?
Moim zdaniem istotne jest to czy nastąpiła zmiana stanu faktycznego, MTS wskazuje że osoba spokrewniona w I stopniu wcześniej nie mogła zająć się matką, a teraz może. Więc ponowne ustalenie spełaniania przesłanek jest jak najbardziej zasadne.
Jeśli w stanie faktycznym nie zaszła żadna zmiana, to poczynienie na podstawie tego samego stanu faktycznego i w takim samym stanie prawnym innych ustaleń budzi moje wątpliwości. Ale nie przesadzam jak ma być, sam się nad tym głowię.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:34

Ad 1. Matka przeszła na emeryturę w listopadzie 2013 roku czy do tej pory wyrównać wnuczce a potem odmówić
Ad 2. Czy rodzice nie muszą mieć znacznego stopnia
MTS

Napisano: 21 maja 2014, 9:46

kronos, no właśnie w moim przypadku zmiana nie nastąpiła. Sw. było przyznane na początku, kiedy pojawiła się ta możliwość.dzieci tej Pani pracują. Poźniej, kiedy zaczęło się robić głośno, pojawiły się większe naciski na wnuczków, w podobnej sytuacji odmówiłyśmy dziewczynie, wskazując, że dzieci w pierwszej kolejności są zobowiązane do opieki nad matką i mogą np wynająć opiekunkę bo wszyscy pracują i ich na to stać. No i teraz mam problem, co zrobić z tą dziewczyną, która pobierała. W dniu dzisiejszym, w takiej sytuacji nowej wnuczce bym nie przyznała.
12345

Napisano: 21 maja 2014, 9:52

MTS pisze:Ad 1. Matka przeszła na emeryturę w listopadzie 2013 roku czy do tej pory wyrównać wnuczce a potem odmówić
Ad 2. Czy rodzice nie muszą mieć znacznego stopnia
1. Z wnuczkami generalnie jest problem. Moje SKO ma pogląd bieżny z orzeczeniem NSA:
Uprawnienie do jego otrzymania, dalsza osoba - w stosunku bliskości do potrzebującego pomocy - uzyska dopiero w sytuacji, gdy brak będzie osoby zobowiązanej w pierwszej kolejności do alimentacji, to jest, gdy takiej osoby nie będzie albo gdy osoba taka nie będzie w stanie sprawować opieki nad potrzebującym (art. 17 ust.1a cyt. ustawy). Świadczenie pielęgnacyjne – jak słusznie zauważa autor skargi kasacyjnej - nie jest bowiem skierowane do kogokolwiek z rodziny, krewnych czy osób zaprzyjaźnionych z osobą potrzebującą opieki, w zależności od tego, kto tej opieki się podejmie. Jest to świadczenie przeznaczone wyłącznie dla określonej wyżej kategorii osób.
(...)
Nie ma uzasadnienia przyjęcie, że istnieje uprawnienie do otrzymania omawianego świadczenia w stosunku do zmiany porządku kolejności nabywania obowiązku alimentacyjnego przez krewnych osoby uprawnionej do pomocy. To nie rodzina bowiem decyduje, komu spośród jej członków winno być przyznane świadczenie pielęgnacyjne a decyduje o tym przepis prawa. Z tego powodu zawarte w art.17 ust. 1a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych uregulowanie prawne, iż osobie innej niż spokrewniona w pierwszym stopniu, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy osoba spokrewniona w pierwszym stopniu nie jest w stanie sprawować opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny, musi być wykładane przy zastosowaniu przesłanek obiektywnych, do których nie należy sam fakt pozostawania w zatrudnieniu.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/78A4F98259
Dlatego mam trudność z odpowiedzią na Twoje pytanie. Sam od pewnego czasu nie przyznawałem świadczenia wnukom, gdy osoby spokrewnione w pierwszym stopniu pracowały, niemniej trochę wcześniejszych spraw zakończonych przyznaniem przyprawia mnie dziś o ból głowy, bo autentycznie nie wiem, czy mogę obecnie przyznać im ZDO czy też nie.
MTS pisze:Ad 2. Czy rodzice nie muszą mieć znacznego stopnia
Nie muszą mieć. W brzmieniu z 31.12.12 osobie innej niż spokrewniona w pierwszym stopniu, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy osoba spokrewniona w pierwszym stopniu nie jest w stanie sprawować opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:56

No to nie jestem sama z tym problemem, ja mam chyba 3 takie decyzje i też się nad tym głowię nie mniej niż nad rolnikami. Ja dziś podpytam prawnika, co z tym fantem zrobić, a Ciebie proszę podziel się swoją opinią jak już podejmiesz decyzję :)
12345

Napisano: 21 maja 2014, 10:04

ja bym wnuków nie ruszał i przyznawał im
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 10:09

Elmer pisze:ja bym wnuków nie ruszał i przyznawał im
Też się ku temu skłaniam, ale ból głowy pozostaje.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x