wnuczka ubiega się o SZO na babcię - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 kwie 2018, 13:41

czy przysługuje w takiej sytuacji SZO. jakie jest wasze zdanie?
Wnuczka złożyła wniosek na SZO na babcię. Mieszka ok. 5-10 km od niej. Jej mama jest córką, tej babci i złożyła oświadczenie, że nie może sprawować opieki nad matką gdyż sama ma problemy zdrowotne. Ma duże trudności z chodzeniem i jest na rencie chorobowej. W tej samej wsi mieszka syn babci i tez złożył oświadczenie, że nie może stałej opieki sprawować nad matką, gdyż pracuje zawodowo na koparce i codziennie musi dojeżdzć ok 30 km. Pracuje 10 godz. Przez 6 dni w tygodniu.
Pracownik ustalił, że babcia jest osobą niewidomą, lezącą, ma trudności w poruszaniu się i zwykłe obowiązki domowe w takim stanie zdrowia są dla niej niemożliwe do wykonania. Jest to osoba wymagająca całkowitej pomocy innych osób. W/w zamieszk. W domu…. Wnuczka jest osobą bezrobotną bez prawa do zas. dyspozycyjną i jest w stanie wykonywać i sprawować opiekę nad swoją babcia. Jak informuje Pani …. (wnuczka) inni członkowie rodziny nie są w stanie sprawować opieki nad Panią …. Ponieważ są czynni zawodowo, a w/w potrzebuje całodobowej opieki i pomocy.
W wywiadzie jest załączone oświadczenie wnuczki w jakich czynnościach pomaga babci i ,że te czynności są wykonywane w wymiarze 10 godzin dziennie przez 6 dni w tyg.
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 23 kwie 2018, 13:48

Jak się łapie dochodowo, to czemu nie?
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 23 kwie 2018, 13:50

no własnie czy te godziny, czas opieki mają znaczenie? i to czy są dzieci babci
karolina09
Podinspektor

Napisano: 23 kwie 2018, 13:51

Masz wywiad od pracownika socjalnego? Stwierdził, że wnuczka opiekuje się babcią?
komosia
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 23 kwie 2018, 13:59

no mam mam :)
karolina09
Podinspektor

Napisano: 23 kwie 2018, 14:26

czytałam kiedyś wyroki( jak sama pisałam odmowę ), że to, że dzieci są czynni zawodowo, nie oznacza, że nie mogą się opiekować osobą niepełnosprawną, i że z tego obowiązku może ich tylko wykluczyć fakt, że sami są niepełnosprawni...stricte krzywdzące, ale w sumie skoro wnuczka chce to przecież może się opiekować, a niekoniecznie musi mieć z tego tytułu świadczenie.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 23 kwie 2018, 14:33

Gdzieś czytałam, że istnienie bliższych krewnych nie wyklucza możliwości pobierania zasiłku opiekuńczego przez spokrewnionych w dalszym stopniu. Ludzie, bądźcie ludźmi, i nie twórzcie problemów. Nie słyszałam jeszcze, żeby jakaś kontrola czepiała się takich rzeczy.
komosia
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 23 kwie 2018, 14:40

poczatkujaca_91 pisze:czytałam kiedyś wyroki( jak sama pisałam odmowę ), że to, że dzieci są czynni zawodowo, nie oznacza, że nie mogą się opiekować osobą niepełnosprawną, i że z tego obowiązku może ich tylko wykluczyć fakt, że sami są niepełnosprawni...stricte krzywdzące, ale w sumie skoro wnuczka chce to przecież może się opiekować, a niekoniecznie musi mieć z tego tytułu świadczenie.

i co było po odmowie? Odwołanie?
karolina09
Podinspektor

Napisano: 23 kwie 2018, 14:52

duzo u was pobiera wnuków SZO?
karolina09
Podinspektor

Napisano: 23 kwie 2018, 15:20

u mnie akurat była odmowa z innego powodu,bo u mnie córka się ubiegała, ale sko też podkreśliło, że to że rodzeństwo pracuje nie zwalnia ich z obowiązku opieki/alimentacji:D
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x