Wnuk - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 maja 2014, 12:46

Wiem,że było już o tym. Jest Babcia i wnuczek FAKTYCZNIE zrezygnował z zatrudnienia bo FAKTYCZNIE zajmuje się babcią. Jest córka tej Babci ale pracuje... Błagam... bo oszaleje.. czy mogę przyznać temu wnuczkowi SZO na babcie opierając się na wątłym tłumaczeniu,że osoba spokrewniona w pierwszej kolejności nie jest w stanie sprawować tej opieki... :roll: :?:
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 15:24
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 13:03

możesz przy szo nie badamy kolejności
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 13:04

ja dałam odmowe na SZO wnuczce bo nie miała rezygnacji z zatrudnienia a SKO zarzuciło mi że nie sprawdziłam osób w pierwszym stopniu zobowiązanych do alimentacji :)
kobietka

Napisano: 27 maja 2014, 13:06

to co robi sko z nami to jest temat rzeka ...
wydając decyzję opierasz się na ustawie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 13:43

a ustawa odsyła do KRO ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 13:45

uważam że zgodnie z krio wnuk jest w kręgu osób zobowiązanych do alimentacji i może ubiegać się o SZO
kobietka

Napisano: 27 maja 2014, 13:56

po wnikliwej analizie i milionie konsultacji uważam ,że MOŻE .... ( może zmieni mi się tok rozumowania zanim wydam decyzję, chociaż jest nadzieja,że nie )
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 14:16

kobietka pisze:uważam że zgodnie z krio wnuk jest w kręgu osób zobowiązanych do alimentacji
Oczywiście, że jest. Ale w krio jest też zapis, że obowiązek alimentacyjny zobowiązanych w dalszej kolejności powstaje dopiero gdy nie ma osób zobowiązanych w bliższej kolejności albo gdy te osoby nie są w stanie go wypełnić. / Art. 132 /. Nie wiem jak mogę ignorować inne zapisy danej ustawy skoro jedne biorę pod uwagę. Odmawiałem SZO wnuczkom w związku z brakiem OA i SKO utrzymywało decyzje w mocy.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 15:04

Przejście do następnego kręgu osób zobowiązanych następuje wówczas, gdy zostanie spełniona jedna z poniższych przesłanek: nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności,osoba zobowiązana w bliższej kolejności nie jest w stanie uczynić zadość swojemu obowiązkowi lub jeżeli uzyskanie od osoby zobowiązanej w bliższej kolejności, na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Czy nadmierna trudnością jest sytuacja ,że córka jest jedynym ( swoim akurat) żywicielem i ma kilka lat do uzyskania emerytury? Gdzie ona się zatrudni jakby matka zmarła?
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 15:27

Małgosia W. pisze: Czy nadmierna trudnością jest sytuacja ,że córka jest jedynym ( swoim akurat) żywicielem i ma kilka lat do uzyskania emerytury? Gdzie ona się zatrudni jakby matka zmarła?
Ok. Ale trudnością w wypełnieniu obowiązku alimentacyjnego, a nie trudnością w sprawowaniu opieki. Opiekę jak najbardziej może sprawować wnuczek, ale z tego tytułu nie należy mu się świadczenie, ponieważ żyje córka która obowiązek alimentacyjny może wypełnić - niekoniecznie poprzez osobiste sprawowanie opieki. Świadczenie pielęgnacyjne i inne opiekuńcze, nie są dla faktycznych opiekunów z pośród kręgu osób zobowiązanych, tylko dla osób które wobec braku innych możliwości wypełnienia OA, zmuszone są do porzucenia pracy zarobkowej (bądź nie mogą jej podjąć). Ale musi zaistnieć związek przyczynowo-skutkowy. Konieczność -> rezygnacja -> świadczenie. Świadczenie jest właśnie rekompensatą od państwa za utracony dochód jeśli taka konieczność zaszła. I żeby była jasność - nie twierdzę, że w każdej sytuacji wnuczek dostanie odmowę, ale organ powinien ustalić czy w jego przypadku taka konieczność i związek przyczynowo-skutkowy miał miejsce.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x