Wojewoda zwraca się o pomoc prawną na podstawie art 52 kpa
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Wojewoda zwraca się o pomoc prawną na podstawie art 52 kpa
Witam, Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa w związku z koniecznością uzyskania dodatkowych informacji lub dokumentów potrzebnych do ustalenia prawa do 500+.
W piśmie wyznaczył mi termin nie dłuższy niż 14 dni abym wysłał mu potrzebne informację.
W takim przypadku wzywam Stronę na podstawie art. 19 ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci do dostarczenia mi potrzebnych dokumentów?
I na jakiej podstawie Wojewoda wyznacza mi 14 dni na dostarczenie mu dokumentacji?
W piśmie wyznaczył mi termin nie dłuższy niż 14 dni abym wysłał mu potrzebne informację.
W takim przypadku wzywam Stronę na podstawie art. 19 ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci do dostarczenia mi potrzebnych dokumentów?
I na jakiej podstawie Wojewoda wyznacza mi 14 dni na dostarczenie mu dokumentacji?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, ŚW
- Kontakt:
Re: Wojewoda zwraca się o pomoc prawną na podstawie art 52 k
"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"
Do kogo wojewoda zwrócił się o tą pomoc?????????
Po przyjęciu wniosku ja daję druk (jeszcze stary z ROPS-u) do uzupełnienia a jak coś jeszcze brakuje wzywam na podstawie art. 19 ust. - jeżeli nie dostarczy w ciągu 14 dni wniosek pozostawiam bez rozpatrzenia i nie przekazuję go nigdzie dalej.
Po przyjęciu wniosku ja daję druk (jeszcze stary z ROPS-u) do uzupełnienia a jak coś jeszcze brakuje wzywam na podstawie art. 19 ust. - jeżeli nie dostarczy w ciągu 14 dni wniosek pozostawiam bez rozpatrzenia i nie przekazuję go nigdzie dalej.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Zwrócił się do Ośrodka Pomocy Społecznej, ponieważ wysłaliśmy wniosek aby ustalił koordynację, a teraz zwrócił się o wyżej wymienioną pomoc bo brakuje mu dodatkowych informacji aby mógł ustalić koordynację. I teraz my mamy wezwać stronę i przesłać uzyskane informacje do wojewody. Ty chyba mówisz o sytuacji w której jeszcze nie został wysłany wniosek do wojewody.MMilka pisze:"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500+
- Kontakt:
MMilka pisze:"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"
Czytaj co pisze w piśmie od Wojewody:)
"...w terminie do 14 dni... z wyłączeniem sytuacji gdy termin jest niemożliwy do dotrzymania z uwagi na konieczność doręczenie korespondencji w takim przypadku informacje należy przekazać niezwłocznie po ich pozyskaniu, nie później jednak niż 30 dni od otrzymania niniejszego pisma"... jakoś tak to szło
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ciągnąć dalej ten temat proszę o rozjaśnienie:
Sytuacja jest następująca:
wniosek o 500+ (z kwietnia 2016) wysłany o ustalenie koordynacji do Rops.
Dziś odebrano pismo na epuap. Data na piśmie 16.03.2018 r.)
treść:
"...wezwanie wnioskodawcy zamieszkałego na terenie Państwa gminy do złożenia wyjaśnień oraz dokonania czynności związanych z toczącym się postępowaniem. ... Prosimy o pilne przekazanie ww. informacji do MUW, w terminie do 14 dni od otrzymania niniejszego pisma."
koniec (nic tu nie ma o 30 dniach)
Moje pytanie:
-wiadomość odebrana na epuap 19.03.2018 r.
-dnia 20.03.2018 r. wysyłam wezwanie (gdyż załóżmy nie uda mi się dodzwonić do strony)
Art. 64. § 2 (Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania)
-strona mimo iż wezwanie zostało przez nią podpisane/odebrane nie donosi na czas dokumentu/ nie wypełnia stosownych oświadczeń.
Czy na tym etapie kończymy u siebie działać i powiadamiamy Wojewodę, że nie udało się uzyskać wymaganych dokumentów?
Jakie macie ustalenia na ten temat?
Sytuacja jest następująca:
wniosek o 500+ (z kwietnia 2016) wysłany o ustalenie koordynacji do Rops.
Dziś odebrano pismo na epuap. Data na piśmie 16.03.2018 r.)
treść:
"...wezwanie wnioskodawcy zamieszkałego na terenie Państwa gminy do złożenia wyjaśnień oraz dokonania czynności związanych z toczącym się postępowaniem. ... Prosimy o pilne przekazanie ww. informacji do MUW, w terminie do 14 dni od otrzymania niniejszego pisma."
koniec (nic tu nie ma o 30 dniach)
Moje pytanie:
-wiadomość odebrana na epuap 19.03.2018 r.
-dnia 20.03.2018 r. wysyłam wezwanie (gdyż załóżmy nie uda mi się dodzwonić do strony)
Art. 64. § 2 (Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania)
-strona mimo iż wezwanie zostało przez nią podpisane/odebrane nie donosi na czas dokumentu/ nie wypełnia stosownych oświadczeń.
Czy na tym etapie kończymy u siebie działać i powiadamiamy Wojewodę, że nie udało się uzyskać wymaganych dokumentów?
Jakie macie ustalenia na ten temat?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Stażysta
- Kontakt:
Art. 64. § 2 czy art 19. ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci?
Mi MUW w odstępie kilku dni wysłał takie pisma, w tym pierwsze pismo bez żadnej informacji o przekazaniu mu informacji o 14 dniach a drugie już z taką samą informacją jak u Stańczyka.
Mi MUW w odstępie kilku dni wysłał takie pisma, w tym pierwsze pismo bez żadnej informacji o przekazaniu mu informacji o 14 dniach a drugie już z taką samą informacją jak u Stańczyka.
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Ja wzywam wtedy osobę do osobistego stawiennictw - art. 51 KPA. Prócz tego daję 50 i 52 też. Z ustawy 19 ust. 2. Jak nie doniesie pisze pisemko, że baba sie nie stawiła i dołączam ksero wezwania i zwrotki.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Pytanie za 99 punktów 
A co jeżeli obecnie klientka nie mieszka na terenie naszej gminy? Przekazać według właściwości czy odpisać że na terenie gminy pod podanym adresem klienta nie mieszka i do tego dołączyć zaświadczenie z ewidencji?

A co jeżeli obecnie klientka nie mieszka na terenie naszej gminy? Przekazać według właściwości czy odpisać że na terenie gminy pod podanym adresem klienta nie mieszka i do tego dołączyć zaświadczenie z ewidencji?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
@zielony płatek
zawezwać klientkę i niech napisze oświadczenie, że się przeprowadziła i prosi o przesłanie dokumentacji do OPS i pozbyć się problemu. poinstruować ją również by poinformowała o tym Wojewodę
zawezwać klientkę i niech napisze oświadczenie, że się przeprowadziła i prosi o przesłanie dokumentacji do OPS i pozbyć się problemu. poinstruować ją również by poinformowała o tym Wojewodę
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Ale ona wyprowadziła się kilka lat temu i u nas żadnego wniosku nie składała od 2010 roku. Więc nie bardzo mogę ją wezwać, no bo po co?Alalala pisze:@zielony płatek
Dlatego się zastanawiam czy odpisać wojewodzie iż nie mieszka od dawna na naszym terenie i podać adres który podała w 2010 roku czy przesłać pismo do tamtego ośrodka?
Oprócz Wojewoda zwraca się o pomoc prawną na podstawie art 52 kpa - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
szkolenie 23 marca w Lublinie Vademacum
pan wyjeżdża za granicę Pani wstrzymuje 500+ na jedno dzieck
zestawienie ile dzieci ma zasądzone alimenty
nieprawomocny wyrok rozwodowy, alimenty
uchylenie koordynacja po zmianach
zmiana kryterium dochodowego w 500 plus?
koordynacja na okres od 1.10.2017 r. do 28.02.2018 r.
informacje o uzyskaniu dochodu z ZUS
niepobrane świadczenie z kasy
jak liczyć dochód w takiej sytuacji
Decyzja odmowna dziecko bezprawnie przebywało w domu a powin
zmiana decyzji w cześci dot. numeru rachunku
ALIMENTY W ROKU BAZOWYM, TERAZ PAN W SKŁADZIE
skład rodziny - dziecko z konkubinatu
Od kiedy powinna nastąpić utrata 500+
aneks do umowy o pracę - kontrakt za granicą