Od października 2014 roku fundusz nie wypłaca mi alimentów ponieważ dochód za 2013 rok był za wysoki. Były mąż ani razu jeszcze nie zapłacił na dzieci. Od grudnia pobiera zasiłek dla bezrobotnych. Byłam u komornika i powiedział że wejdzie na zasiłek i będę część dostawała. W związku z tym pytanie czy jeśli komornik ściąga część długu (a będzie to mała część bo na dzieci mam po 600 zł m-c) to fundusz może mi wypłacać świadczenie ? Ponieważ zamierzam na nowy okres zasiłkowy znów składać ponieważ moje dochody już nie są tak wysokie jak w 2013 r.
albo pani pobiera fundusz albo alimenty od komornika, wiec jesli pani zlozy wniosek osrodek poinformuje (pani rowniez moze poinformowac komornika) ze pobiera pani FA wowczas komornik otrzymane pieniazki powinien przesylac do osrodka nie do pani- chyba ze uzyska tyle ze i dla pani starczy
no dobra ale fa można mieć jak jest egzekucja bezskuteczna a tu jest skuteczna bo komornik wlazł na zas. dla bezrobotnych, to też można składać w przyszłym okresie?
a skad wiesz ze skuteczna- ?? nie sadze by komornik wyegzekwowal pelna kwote czyli 1200 bedzie bezskuteczna poczytaj sobie definicje bezskutecznej egzekucji
Właśnie o to mi chodzi czy egzekucja będzie bezskuteczna jeśli będę dostawać np. tylko 300 zł przez jakiś czas zamiast 1200, bo żeby się starać o alimenty z MOPS egzekucja musi być bezskuteczna. I drugie pytanie czy te ściągnięte alimenty będą brane przez MOPS jako dochód?
alimenty wypłacone przez komornika lub bezpośrednio od dłuznika są dochodem nieopodatkowym ale jezeli w roku 2013 ich Pani nie otrzymywała to nie bedzie czego doliczac , jezeli zaczał wypłacac aliemnty w 2014 to zostana one doliczony gdy bedzie rozpatrywany rok 2014 czyli przy okresie świadczeniowym rozpoczynajacym sie w pazdzierniku 2015, a jezli komornik lub dluznik placi cos dopiero od 2015 to beda brane one pod uwage przy rozliczaniu roku 2015 tj od pazdziernika 2016