wpłata dłuznika a fundusz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: dzisiaj, 14:36

Co zrobic gdy wierzycielka pobierajaca fundusz zglosila ze dostaje małe kwoty w osttanich dwoch miesiacach ? Czy moze od dluznika pobierac i pobierac Fa czy ja jako organ musze wszczac postepowanie jako nienaleznie pobrane FA?
Pomoze ktos?
Natalia123!
Stażysta
Od: 25 mar 2024, 14:30
Zajmuję się: FA,Dm,ST

Napisano: dzisiaj, 15:56

Dostała bezpośrednie do ręki czy od komornika ? Bo jak od komornika to on popełnił błąd bo kolejność zaspokojenia to:
1) należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy - do ich całkowitego zaspokojenia,
2) należności powstałe z tytułu zaliczek alimentacyjnych wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej - do ich całkowitego zaspokojenia,
3) należności wierzyciela alimentacyjnego - do ich całkowitego zaspokojenia,
4) należności likwidatora funduszu alimentacyjnego powstałe z tytułu świadczeń alimentacyjnych wypłaconych na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym - do ich całkowitego zaspokojenia

A jeżeli do ręki ? Nie wzięłabym raczej tego jaka spłata zadłużenia. Chyba że zrobił to przelewem, tytułem "alimenty"
Nie może pobierać jednocześnie świadczeń z FA i alimentów przekazywanych od komornika.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: dzisiaj, 16:22

Wpłata była od komornika. Nie wiem co teraz zrobić:(
Natalia123!
Stażysta
Od: 25 mar 2024, 14:30
Zajmuję się: FA,Dm,ST

Napisano: dzisiaj, 16:24

Natalia123! pisze:
dzisiaj, 16:22
Wpłata była od komornika. Nie wiem co teraz zrobić:(
W takim razie wystawiłabym nienależnie pobrane, niestety. A czy dłużnik ma jeszcze zadłużenie w FA? Czy spłacił całość zadłużenia u ciebie? Bo jeśli ma zadłużenie a pieniądze wysłał kobiecie to jego błąd. Warto uprzedzić następnym razem kobietę, by w takich sytuacjach odsyłała pieniądze komornikowi.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x