Co zrobić z wpłatą od dłużnika? rozliczamy normalnie (odsetki i należność główna), czy przesyłamy tę kwotę do Komornika i jak sobie potrąci koszty to odsyła różnicę do nas? jeśli tak to na jakiej podstawie mamy to zrobić?
Też bym chciała to wiedzieć.
Ponoć na szkoleniu Pani Mlonka kazała oddawać do komornika sądowego żeby rozliczył tą wpłatę.
Nie podoba mi się takie postępowanie bo odsyłanie do komornika sądowego oznacza utrzymywanie go z pieniędzy które mogą trafić do budżetu państwa, czy nikt nam tego w przyszłości nie zakwestionuje.
napiszcie co robicie z tymi wpłatami.
ja rozliczam nie odsyłam. jeśli dłużnik chce wpłacać do Nas to niech wpłaca , przynajmniej więcej zostanie do podziału. Nie wiem czy dobrze ale tak robię do kieszenie nie biorę więc uważam że nikt mnie za to nie ukaże bo więcej kasy idzie na bp tak jak piszesz Ulmer.
pytam, bo przy zaliczce alimentacyjnej gminie nie można było przyjąć wpłaty od dłużnika - kontrolę z NIKU mieliśmy, a teraz brak postępowania administracyjnego, dług podlega ściągnięciu w drodze egzekucji sądowej. ( a to jest komornik).
myślę, ze te kwotę trzeba oddać komornikowi, gdyż po staremu jak była decyzja zwrotkowa dla dłużnika to mogliśmy księgować wpłaty bezpośrednio od dłużników na zobowiązanie wynikające z tej decyzji. a teraz wszystkie postępowania umorzyli i nie ma podstawy żeby od kolesia kasę wziąć jak nie ma administracyjnego postępowania egzekucyjnego. Jest tylko egzekucja sądowa.
ale koleś ma decyzję zobowiązującą do zwrotu ze wskazanym kontem OWW, nikt tych decyzji nie uchylił. Umorzenie postępowania to nie to samo co uchylenie decyzji.
to co oznacza twoim zdaniem umorzenie postępowania? i dlaczego jest opisane, ze należności podlegają tylko egzekucji sądowej, a czy by bezpośrednich wpłat od d łużnika nie przyjmowaliśmy na postawie postępowania administracyjnego?