wpłaty bezpośrednie od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 wrz 2015, 17:55

Witam
chciałabym dowiedzieć się na jakiej podstawie prawnej nie możemy przyjąć wpłaty bezpośrednio od dłużnika alimentacyjnego po nowelizacji ustawy o funduszu alimentacyjnym proszę o podanie artykułu
MOPS25

Napisano: 23 wrz 2015, 8:38

też mam ten problem.
Myślę, ze art. 9 ust. 1 tej ustawy zmieniającej. Ja mam wpłatę od dłużnika, który nie podaje na jaki miesiąc wpłaca, więc muszę zaliczyć na najstarsze zadłużenie, u mnie nie jest już prowadzone postępowanie w trybie administracyjnym (umorzone), to zaległości te zostają ściągnięte w trybie określonym w art. 27 ust. 3 i 3a ( a tam jest komornik sądowy).
a następnie art. 1025 opisuje, ze pierwszo koszty egzekucyjne, odsetki, a następnie należności. A my jakie koszty egzekucyjne odejmiemy? dlatego uważam, że kasę powinno odesłać się do komornika.
didi

Napisano: 23 wrz 2015, 8:56

Nie ma podstawy prawnej do tego, żeby nie przyjąć bezpośredniej wpłaty dłużnika alimentacyjnego do OPS.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 9:11

jestem tego samego zdania co BDMB, mam dłużnika który mieszka za granicą i nie ma komornika sądowego w kraju, dłużnik wpłaca na nasze konto - gdyby nie to, to gdzie miałby spłacać, pewnie nigdzie....
iza123

Napisano: 23 wrz 2015, 9:24

didi pisze:też mam ten problem.
Myślę, ze art. 9 ust. 1 tej ustawy zmieniającej. Ja mam wpłatę od dłużnika, który nie podaje na jaki miesiąc wpłaca, więc muszę zaliczyć na najstarsze zadłużenie, u mnie nie jest już prowadzone postępowanie w trybie administracyjnym (umorzone), to zaległości te zostają ściągnięte w trybie określonym w art. 27 ust. 3 i 3a ( a tam jest komornik sądowy).
a następnie art. 1025 opisuje, ze pierwszo koszty egzekucyjne, odsetki, a następnie należności. A my jakie koszty egzekucyjne odejmiemy? dlatego uważam, że kasę powinno odesłać się do komornika.
następnie art. 1025 opisuje, ze pierwszo koszty egzekucyjne, odsetki, a następnie należności. A my jakie koszty egzekucyjne odejmiemy? dlatego uważam, że kasę powinno odesłać się do komornika.
nie masz kosztów to nie odejmujesz a w drugiej kolejności są odsetki które masz i je odejmujesz ponadto my mamy stosować się do art 1026 § 2 kpc a nie do 1025 a w tym artykule mowa jest o kosztach postępowania i dla mnie koszty upomnienia są kosztami postępowania więc na jakiej podsawie mam oddać kasę do komornika
mops 25

Napisano: 23 wrz 2015, 9:55

Należy pamiętać, że zapis art. 1026 dotyczy egzekucji sądowej której podstawą w postępowaniu cywilnym jest orzeczenie sądowe opatrzone klauzulą wykonalności. Wydanie orzeczenia sądowego wiąże się z poniesieniem przez wierzyciela kosztów postępowania sądowego np. koszty sądowe, koszty adwokackie itp. To właśnie są koszty o których stanowi art. 2026.

Art. 1025 - to podział wyegzekwowanej kwoty na poszczególne kategorie należności
Art. 1026 - to podział kwoty którą z podziału wg. 1025 ma otrzymać konkretny wierzyciel
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 10:07

czyli według BDMB mam wpłatę dłużnika rozliczyć i poinformować o tym Komornika. Zaliczacie na najstarsze zadłuzenie?
didi

Napisano: 23 wrz 2015, 10:33

zgadzam się z BDMB tzn kase rozliczam i informuję Komornika :)
mops 25

Napisano: 23 wrz 2015, 10:33

Jeden Pan na lit. M kazał przyjąć kasę i wysłać do komornika pismo o rozliczenie kwoty :(
Anett07

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x