Jestem pracownikiem PCPR-u. W moim dziale na forum nikt nie udzielił odpowiedzi na zadane pytania, a w związku z tym, że mamy podobne zadanie, jeżeli chodzi o BIG postanowiłam poszukać pomocy tutaj

Podobnie jak Wy, tyle że my w przypadku powstania zaległości za okres dłuższy niż 12 miesięcy (nie 6) musimy przekazywać do BIG informację gospodarczą o powstaniu zaległości z tytułu nieponoszenia opłaty za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Ponieważ to mój pierwszy taki przypadek mam następujące wątpliwości:
1. W wezwaniu do zapłaty wpisuję tylko kwotę zobowiązania czy odsetki również.
2. Mój rodzic został zobowiązany do uiszczania comiesięcznej opłaty od maja 2024 r. w wysokości 1517 zł. Kolejna moja wątpliwość to czy w wezwaniu wpisuję całą kwotę zobowiązania, czyli w mojej sytuacji od maja 2024 r. do czerwca 2025r. będzie to 21 238 zł czy tylko zaległość za okres dłuższy niż 12 miesięcy, czyli w tym przypadku za 2 miesiące (V i VI 2024) - 3034 zł.
3. Wysyłacie wezwanie co miesiąc czy w przypadku okresowego zobowiązania kolejne wezwanie nie jest wymagane, zgodnie z art. 15b ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych…
Podobne wątpliwości mam odnośnie wprowadzania bo BIG-ów:
1. Czy tylko kwotę zobowiązania czy odsetki również (ich wysokość zmienia się przecież każdego dnia).
2. Wpisuję całą kwotę zaległości (również te bieżące sprzed miesiąca), czy tylko te za okres dłuższy niż 12 miesięcy, a potem co miesiąc, aktualizuję o +1517 zł, zgodnie ze schematem 1517 zł należne za VII 2024 r. wprowadzam w lipcu 2025r., 1517 zł za VIII 2024 r. – w sierpniu 2025 r. itd.)
3. Nie wiem jak to w praktyce wygląda w BIG – zobowiązanie z każdego miesiąca widnieje oddzielnie (dodaje się kolejne wiersze jak np. w tytule wykonawczym) czy widnieje 1 kwota (całość zaległości) i ją się zmienia (aktualizuje) co miesiąc bądź w razie zaistnienia potrzeby.
Będę wdzięczna za każdą informację, jak to wygląda u Was w fundusz alimentacyjnym.