Pani miała zabezpieczenie od 14.04.2025 na alimenty
A wyrok jest z dnia 17.06.2025 czy, można od czerwca normalnie przyznać fundusz?
Teoretycznie FA przyznajemy od miesiąca kiedy wpłynął do nas wniosek. Zaświadczenie od Komornika o bezskuteczności powinno byc wystawione w tym samym miesiącu co złozony wniosek o FA. Jeśli nie będzie w czerwcu zaświadczenia od Komornika to szczerze, nie wiem czy od czerwca przyznać FA... ja nigdy nie występuję o zaświadczenie, zawsze proszę żeby było już z wnioskiem o FA
Ok rozumiem, popatrzę jak robiły moje poprzedniczki bo u nas często występowały o zaświadczenia. Ale czy wyrok jeśli jest od 17.06 wcześniej było zabezpieczenie to nie muszę czekać aż wyrok się uprawomocni skoro jest nadany rygor o natychmiastowej wykonalności?zombi pisze: ↑27 cze 2025, 14:01Teoretycznie FA przyznajemy od miesiąca kiedy wpłynął do nas wniosek. Zaświadczenie od Komornika o bezskuteczności powinno byc wystawione w tym samym miesiącu co złozony wniosek o FA. Jeśli nie będzie w czerwcu zaświadczenia od Komornika to szczerze, nie wiem czy od czerwca przyznać FA... ja nigdy nie występuję o zaświadczenie, zawsze proszę żeby było już z wnioskiem o FA
Dokładnie, wypłacamy, nie czekamy na uprawomocnienie. Mam sytuację, że płacę na podstawie zabezpieczenia, od kwietnia 2024, wyroku nie ma do dziś dnia, bo Pan się odwołał i sprawa się będzie ciągnąć i ciągnąć.Wik7. pisze: ↑30 cze 2025, 8:59Ok rozumiem, popatrzę jak robiły moje poprzedniczki bo u nas często występowały o zaświadczenia. Ale czy wyrok jeśli jest od 17.06 wcześniej było zabezpieczenie to nie muszę czekać aż wyrok się uprawomocni skoro jest nadany rygor o natychmiastowej wykonalności?zombi pisze: ↑27 cze 2025, 14:01Teoretycznie FA przyznajemy od miesiąca kiedy wpłynął do nas wniosek. Zaświadczenie od Komornika o bezskuteczności powinno byc wystawione w tym samym miesiącu co złozony wniosek o FA. Jeśli nie będzie w czerwcu zaświadczenia od Komornika to szczerze, nie wiem czy od czerwca przyznać FA... ja nigdy nie występuję o zaświadczenie, zawsze proszę żeby było już z wnioskiem o FA
Oki dziękuję serdeczniezombi pisze: ↑30 cze 2025, 9:40Dokładnie, wypłacamy, nie czekamy na uprawomocnienie. Mam sytuację, że płacę na podstawie zabezpieczenia, od kwietnia 2024, wyroku nie ma do dziś dnia, bo Pan się odwołał i sprawa się będzie ciągnąć i ciągnąć.Wik7. pisze: ↑30 cze 2025, 8:59Ok rozumiem, popatrzę jak robiły moje poprzedniczki bo u nas często występowały o zaświadczenia. Ale czy wyrok jeśli jest od 17.06 wcześniej było zabezpieczenie to nie muszę czekać aż wyrok się uprawomocni skoro jest nadany rygor o natychmiastowej wykonalności?zombi pisze: ↑27 cze 2025, 14:01Teoretycznie FA przyznajemy od miesiąca kiedy wpłynął do nas wniosek. Zaświadczenie od Komornika o bezskuteczności powinno byc wystawione w tym samym miesiącu co złozony wniosek o FA. Jeśli nie będzie w czerwcu zaświadczenia od Komornika to szczerze, nie wiem czy od czerwca przyznać FA... ja nigdy nie występuję o zaświadczenie, zawsze proszę żeby było już z wnioskiem o FA