wprowadzanie do BIG

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Ola2

wprowadzanie do BIG

Post autor: Ola2 »

Czy do BIG wprowadzamy również dłużników, którzy mają u nas zobowiązania do spłacenia ale nie podejmujemy już w stosunku do nich działań?
Czy wpisujemy dłużników, którzy regularnie co miesiąc spłacają swoje zobowiązania, dług jest spory ale sukcesywnie spłacają?
Proszę napiszcie jak to robicie.
Pozdrawiam
Ola2

Re: wprowadzanie do BIG

Pomożecie????
Olga1000

Post autor: Olga1000 »

Do BIGU wpisuję wszystkich którzy są moimi dłużnikami z tytułu wypłaconych świadczeń z FA (dłużej niż 6 miesięcy). Jeśli mają przy okazji dług z ZA też go tam wpisuję. Jeżeli wpisałam dłużnika, ale już nie prowadzę wobec niego działań bo np. osoba uprawniona się nie uczy, to jak go nie skreślam z bigu dopóki ma u nas dług. Jeżeli spłaca regularnie swoje zobowiązania, to ja w bigu regularnie pomniejszam mu dług.
Ola2

Dziękuje bardzo za pomoc o to mi chodziło właśnie.
Tylko chciałabym się upewnić jeszcze jedno. Jak mam dłużnika który ma dług ok. 30 000 i ostatnie działania były podejmowane w 2011 roku, teraz wierzycielka nie pobiera (dług nie rośnie), to co robić? Nową decyzję o zwrocie? i wpisać go?
Anett07

Post autor: Anett07 »

A co ma wspólnego decyzja o zwrocie z wpisywaniem do BIGu???
Ola2

Pytam właśnie co zrobić jak Wy rozwiązujecie takie problemy, gdy dług jest jeszcze z 2011 roku a działań się już nie prowadzi, a wcześniej nie był dłużnik wpisany.
ODPOWIEDZ